Laat lavendelzaadjes ontkiemen om veel nieuwe geurige plantjes te kweken

door Natasja

26 November 2021

Laat lavendelzaadjes ontkiemen om veel nieuwe geurige plantjes te kweken
Advertisement

Lavendel is een van de meest geliefde en bekendste planten: al eeuwenlang wordt de plant niet alleen gewaardeerd om zijn schoonheid en geur, maar ook om zijn opmerkelijke geneeskrachtige en aromatherapeutische eigenschappen. Dit, in combinatie met het feit dat het een vrij gemakkelijke plant is om te kweken, snel groeit en zeer bestuiversvriendelijk is, heeft ervoor gezorgd dat een van mediterrane oorsprong soort zich over de hele wereld heeft kunnen verspreiden.

Als je thuis plantjes hebt, kun je de zaden ontkiemen, of misschien kun je er een paar van vrienden krijgen; anders kun je ze ook online kopen. De plant uit zaad kunnen vermeerderen is een vrij gemakkelijk experiment, hoewel het tijd en doorzettingsvermogen vergt. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Pxfuel, PIxabay

Pxfuel, PIxabay

Lavendel wordt gewoonlijk vermeerderd door stekken, wat veel sneller gaat en meer kans van slagen heeft, maar het is ook mogelijk om ze uit zaad te kweken, wetende dat het tijd zal vergen om te ontkiemen.

Een truc die sommige mensen toepassen om een goed resultaat te garanderen, is de zaden enige tijd in de koelkast te bewaren om de wintertemperaturen te simuleren en ze vervolgens in een zaaibed te zaaien. Dit wordt gewoonlijk aan het eind van de winter gedaan, maar er is geen reden waarom je het niet op andere tijdstippen zou kunnen proberen, op voorwaarde dat je de juiste temperaturen voor de ontkieming van de zaden kunt garanderen.

Zodra je je lavendelzaadjes hebt, moet je ze binnenshuis ontkiemen zodat je de temperatuur en de vochtigheidsgraad kunt controleren: het kan tot drie maanden duren voor je de eerste scheuten ziet.

    1. In het geval van rechtstreeks van de planten verzamelde zaden wordt soms een preventieve stap aanbevolen, namelijk koude stratificatie, die plaatsvindt in de koelkast bij temperaturen tussen 2 en 5 graden. Een manier om dit te doen is het maken van hermetisch afgesloten zakjes, waarin je een laagje aanplantgrond kunt doen - dit kan worden gekocht of bereid door gelijke delen goede grond, eventueel ook gemengd met compost, te mengen met vermicoliet of zand en vervolgens sphagnum.
   Ze moeten minstens 3 weken tot anderhalve maand in de kou worden gehouden.
    2. Maak na deze periode enkele zaaibakken klaar, van die lage en brede met veel vakjes, en vul ze tot 3/4 met dezelfde soort aarde als hierboven aangegeven. Giet vervolgens een paar zaden in elk gat en bedek het met een dun laagje aarde.
    De bak moet op een constante temperatuur tussen 18 en 21 graden blijven. Je kunt ook verwarmde matten gebruiken om de temperatuur constant te houden.
    3. Denk eraan de grond vochtig te houden, maar nooit te nat, dus misschien elke dag of om de dag sproeien als je bang bent te veel water te geven met een kleine gieter. De bak moet op een zonnige plaats staan.
    4. Het zal minstens twee weken duren, vaker een maand of langer, voordat je scheuten ziet verschijnen.
    5. Wanneer de scheuten meerdere blaadjes hebben (en niet slechts een paar), kun je de plantjes overzetten in kleine potjes, met een beetje geëxpandeerde klei op de bodem en een zeer losse en goed drainerende grond, zoals hierboven aangegeven.

In het eerste levensjaar zullen deze planten niet erg snel groeien, maar tegen het tweede jaar zullen ze sterk en vol zijn.

Heb je wel eens geprobeerd om lavendel uit zaad te kweken?

Advertisement