Te hoge gasrekening? Probeer het verbruik te verminderen met een paar dagelijkse maatregelen

door Natasja

31 Oktober 2021

Te hoge gasrekening? Probeer het verbruik te verminderen met een paar dagelijkse maatregelen
Advertisement

De vaste kosten van het wonen, zoals die voor de diverse benodigde consumptiediensten, nemen soms plotseling toe, en zo word je geconfronteerd met forse rekeningen die het huishoudbudget ernstig aantasten. Een van deze diensten die aan het eind van de maand een hoge rekening kan betekenen, is gas. Voor degenen die gas gebruiken als energiebron voor huisverwarming en om te koken, is het een essentieel goed waar men niet zonder kan, zodat de enige manier om te proberen het verbruik te verminderen is aandacht te besteden aan de manier waarop het wordt gebruikt.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het vaste verbruik, op zijn minst een beetje, te helpen verminderen en aan het eind van de maand zul je financieel gezien het verschil merken. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Commons Wikimedia, Pixfuel

Commons Wikimedia, Pixfuel

Wat in de meeste gevallen het gasverbruik doet toenemen, is de energie die nodig is om het water in huis te verwarmen, en het is natuurlijk altijd in koude periodes dat je de rekening daardoor hoger is. Hier is wat je kunt proberen te doen:

 •  Regelen van de temperatuur: warm water in de badkamer wordt vaak gemengd met koud water om de ideale temperatuur voor douchen of de was te krijgen. Je kunt ook de temperatuur van het gas dat voor het watersysteem van het huis wordt gebruikt, verlagen, zodat er minder energie nodig is om ervoor te zorgen dat het water in de leidingen de ingestelde temperatuur heeft, die voor de meeste toepassingen al voldoende is.
 • Geef de voorkeur aan doorstroomverwarmingssystemen: een boiler die continu loopt om het water op de gekozen temperatuur te houden, verbruikt meer energie dan een boiler die het water verwarmt wanneer dat nodig is.
 • Bij de aankoop van nieuwe apparaten moet altijd rekening worden gehouden met de energie-efficiëntie: meer uitgeven op het moment van de aankoop betekent later geld besparen.
 • Vooral op koude plaatsen moet worden nagedacht over de beste manieren om leidingen te isoleren, zodat er geen warmteverlies optreedt.
 • Wasmachines en vaatwassers: het uitstellen van wascycli totdat ze vol zijn (in het geval van de wasmachine mag deze slechts tot ongeveer 80% van de capaciteit worden gevuld) en waar mogelijk de voorkeur geven aan wascycli met lagere temperaturen helpt aanzienlijk om de kosten laag te houden. Ook wanneer je warm water uit kranen gebruikt, moet je oppassen dat je het water niet laat lopen wanneer je het niet nodig hebt.
 • Douchen in plaats van een bad nemen: als je doucht zonder het water te laten lopen behalve wanneer jejezelf afspoelt, verbruik je minder water dan wanneer je het bad vult.

Wat betreft koken met gasfornuizen en -ovens:

 • Gasoven: dit zijn de meest traditionele modellen, zozeer zelfs dat tegenwoordig in de recepten die je leest vaak wordt uitgegaan van elektrische ovens, die langer nodig hebben om voor te verwarmen. Je kunt dus de voorverwarmingstijd verkorten (in bepaalde gevallen zelfs overslaan) om onnodig verbruik te voorkomen. Help overmatig verbruik te voorkomen door de deur vaak te openen en controleer altijd of de afdichtingen in goede staat zijn, zodat er geen warmteverlies optreedt.
 • Gasfornuizen: gebruik zo vaak mogelijk deksels die geen luchtlekken laten en maak eventueel ook gebruik van de restwarmte van steel- en kookpannen door het vuur een paar minuten voor het einde van de kooktijd uit te zetten.

De kamer verwarmen:

 • Ideale binnentemperaturen liggen meestal tussen 19 en 21 graden, ook in de winter, dus het instellen van de thermostaat op die waarden is meer dan voldoende.
 • Controleer of er een goede thermische isolatie is, vooral om luchtlekken aan de raamkozijnen te voorkomen.
 • Reinig regelmatig alle roosters van verwarmings- en ventilatiesystemen binnenshuis.
 • Gebruik slimme thermostaten om de temperatuur te regelen, zodat de systemen alleen lang genoeg aanstaan om het huis warm te hebben als je terugkomt van bijvoorbeeld kantoor, het huis hoeft niet de hele tijd warm te blijven als het leeg is.

Door op dit alles te letten, kun je onnodige energieverspilling voorkomen!

Advertisement