Gele vlekken in het toilet? Ontdek hoe je ongewenste vlekken uit het toilet kunt verwijderen

door Natasja

31 Oktober 2021

Gele vlekken in het toilet? Ontdek hoe je ongewenste vlekken uit het toilet kunt verwijderen
Advertisement

Niemand ziet graag een vieze badkamer, maar het is vooral vervelend als het toilet vies is. Soms kun je, ook als je het toilet routinematig schoonmaakt met normale methoden, of spray's en producten gebruikt die onder de rand van de pot worden aangebracht, toch niet voorkomen dat er na verloop van tijd kringen ontstaan, meestal ten gevolge van kalkaanslag. Andere keren daarentegen, als je het toilet niet snel genoeg doorspoelt, hoopt het vuil zich op in de pot zelf, en hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om de vlekken te verwijderen.

Er zijn een aantal middelen die je kunt gebruiken om deze vlekken te verwijderen en het keramiek er weer als nieuw uit te laten zien. Lees verder om te ontdekken hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

  •  Je kunt 25 gram 5 gram citroenzuur oplossen in 250 ml water in een kleine steelpan, dit vervolgens een beetje verwarmen en combineren met een mengsel dat je apart hebt gemengd, bestaande uit 20 gram maiszetmeel (of aardappelzetmeel), 50 ml water en 10 gram afwasmiddel. Dit wordt een pasta die op de te verwijderen vlekken moet worden gewreven.
  • Als alternatief kan je een pasta maken van 200 gram baking soda en 50 gram citroenzuur, die je kneedbaarder maakt door er enkele druppels afwasmiddel (of ook vloeibare Marseillezeep) aan toe te voegen. Ook dit moet je op de vlekken aanbrengen, met een spons of borstel om het in te wrijven.

Laat het altijd een tijdje inwerken voordat je het afspoelt. Andere middelen zijn het gebruik van:

  • Witte azijn, die royaal op de vlekken moet worden gespoten, of vermengd met maïzena om zich aan de wanden te hechten en 10-30 minuten te kunnen inwerken alvorens te worden afgewreven.
  • Citroensap: dit is ook zuur genoeg om kalkaanslag tegen te gaan, en moet rechtstreeks op de vlekken worden gewreven en een half uur inwerken.
  • Maak een pasta van koud water en grof zout en wrijf dit met een wcborstel rechtstreeks op de vlekken. Je kunt ook baking soda toevoegen.
  • Coca cola: giet het op de wanden en laat het een nacht intrekken alvorens te schrobben en af te spoelen. Om residu's te voorkomen, kun je het beste schoonmaken met normale reinigingsmiddelen.
  • Fijnkorrelig schuurpapier: in de moeilijkste gevallen, wanneer de verschillende aangekochte of zelfgemaakte producten niet werken, moet een dergelijk schuurmiddel worden gebruikt, waarbij je probeert het te beperken tot alleen de vlekken, om de afwerking van de rest van het keramiek niet aan te tasten.

In ieder geval is het altijd beter om deze middelen toe te passen op de wanden van een toilet die goed droog zijn, niet onmiddellijk na het doorspoelen van het toilet. Je kunt dus van tevoren de waterkraan dichtdraaien en het toilet grondig legen ter voorbereiding op een grondiger kalkreiniging.

Advertisement