Cortenstaal in de tuin: leer meer over een eeuwig materiaal dat op een smaakvolle manier je tuin inricht

door Natasja

25 December 2021

Cortenstaal in de tuin: leer meer over een eeuwig materiaal dat op een smaakvolle manier je tuin inricht
Advertisement

Cortenstaal is een materiaal dat in 1933 in de Verenigde Staten werd gepatenteerd. Het wordt gekenmerkt door een zeer hoge weerstand tegen corrosie en mechanische belastingen, waardoor het werkelijk eeuwig is. https://www.cuadra.it/en/corten-steel-charm-timeless-material/ Het wordt ook wel "het metaal dat leeft" genoemd, omdat het zich tijdens het oxidatieproces bedekt met een uitwendig poreus patina en een inwendige laag die rijk is aan koper, chroom en fosfor en die ondoordringbaar is. Zo verandert de kleur na verloop van tijd van oranje naar een donkerder kleur, zeer mooi roodbruin: het is dus een soort roest dat het materiaal beschermt in plaats van het te beschadigen, en het heeft een werkelijk prachtig esthetisch effect in de tuinarchitectuur.

Oxidatie zorgt er ook voor dat cortenstaal telkens als het bekrast wordt een nieuwe laag aanmaakt, alsof het zichzelf regenereert om zich te beschermen. Het past in moderne ontwerpen, maar misstaat ook niet in meer klassieke omgevingen. Kijk op hoeveel manieren het in de tuin kan worden gebruikt.

Advertisement

Het wordt vaak gebruikt als begrenzing, in plaats van muren eventueel, langs paden, om verhoogde bloemperken te creëren.

Advertisement

De eenvoudig gevormde platen lenen zich tot het decoreren van de meest moderne tuinen met strakke en essentiële vormen.

Maar golfplaten kunnen ook worden gebruikt om de inrichting van groenzones te verzachten, en kunnen dus ook in minder strikt moderne contexten worden ingepast.

Een perk bij de ingang van het huis met het huisnummer, gemaakt van corten: een materiaal dat goed past bij xeriscape-tuinen, tuinen die geschikt zijn voor droge gebieden.

Er zijn ook decoratieve panelen die kunnen worden gebruikt voor omheiningen of gewoon om een plekje in de tuin te versieren.

Advertisement

Het is een onverwoestbaar staal, perfect voor omheiningen.

Een andere zeer mooie manier om het te gebruiken is op de treden van de buitentrappen.

Advertisement

Het zorgt voor mooie kleurcontrasten, deze trap met de bloemperken aan weerszijden allemaal geprofileerd met cortenstaal is daar het bewijs van.

Een kleinere trap, helemaal gemaakt van cortenstaal.

Advertisement


Als je een terras moet aanleggen op een hellende plaats, kun je altijd overwegen dit soort staal te gebruiken in plaats van steen, beton of hout.

Een essentieel en zeer elegant hek met alleen dunne platen van cortenstaal.

Advertisement


Een verhoogd bloembed omringd door een houten zitje: cortenstaal past heel goed bij veel verschillende materialen.

Zou je dit materiaal in je tuin willen verwerken?

Advertisement