Vocht en een onaangename geur in de kamer? Gebruik geparfumeerd zout om op een natuurlijke manier te ontgeuren en te ontvochtigen

door Natasja

26 Oktober 2021

Vocht en een onaangename geur in de kamer? Gebruik geparfumeerd zout om op een natuurlijke manier te ontgeuren en te ontvochtigen
Advertisement

In veel huizen is vocht een probleem, vooral tijdens de koude en regenachtige seizoenen van het jaar. Of het nu komt door de blootstelling en het klimaat van het gebied waarin je woont, of misschien gewoon omdat je de was vaker in huis moet ophangen, of om welke andere reden dan ook, wanneer er een probleem is met vochtigheid dat niet al te ernstig is, kun je een eenvoudige natuurlijke methode gebruiken om het te absorberen en tegelijkertijd de vieze geur te verwijderen die het vaak met zich meebrengt.

Gebruik gewoon tafelzout en een paar ingredi├źnten om de kamer een aangename geur te geven. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
hippopx.com

hippopx.com

Wat heb je nodig:

 • Een glazen pot
 • Genoeg grof zout om het tot driekwart te vullen
 • 1 plastic zakje of vershoudfolie
 • Gedroogde lavendelbloemen, of kruiden naar smaak, of ook twee zakjes van je favoriete thee. Je kunt je beperken tot deze gedroogde geurende ingrediënten of er iets aan toevoegen (of als alternatief gebruiken):
 • Essentiële lavendelolie of een geur die bij de thee of de kruiden past en deze versterkt.

Hoe maak je de ontvochtiger en ontgeurder met zout klaar:

 1. Vul de pot met zout tot driekwart vol
 2. Voeg de droge ingrediënten toe (gedroogde bloemen, specerijen of thee)
 3. Goed schudden om te mengen
 4. Giet er 4 of 5 druppels essentiële olie in, indien gewenst. Je kunt elke keer experimenteren met andere combinaties van deze ingrediënten. Lavendel, bijvoorbeeld, gaat ook goed samen met citroen. In de herfst en de winter kun je de voorkeur geven aan kaneel, steranijs, kruidnagel, kardemom en etherische sinaasappelolie. Om de lucht te verfrissen zijn de beste geuren altijd die van munt, die je kunt gebruiken in een gearomatiseerde thee, of je kunt er ook de gedroogde blaadjes aan toevoegen. Als je gedroogde rozenblaadjes hebt, kun je die gebruiken met een rozenolie of bloemenolie.... Er zijn heel veel combinaties mogelijk.
 5. Knip het plastic of de folie uit tot een vierkant dat iets groter is dan de bovenkant van het potje en leg het erop; sluit het potje vervolgens. Sommige mensen doen gewoon zout en droge ingrediënten in het potje, bedekken het dan met plastic en doen er de etherische oliedruppels in voordat ze het deksel sluiten.
 6. Laat het potje in ieder geval twee tot drie dagen dicht, schud het daarna en je kunt het vervolgens open in de te ontgeuren ruimte laten staan.
 7. Als je de lekkere geur niet meer opmerkt, controleer het potje: als het zout vochtig is of als je water in het potje ziet terwijl het zout grotendeels is opgelost, gooi het weg, was het potje en begin opnieuw. 

Je kunt het in elke kamer gebruiken, misschien met in elke kamer een andere geur!

Advertisement