Chloorvlekken op stoffen? Probeer ze te verwijderen met deze doe-het-zelf methoden

door Natasja

27 Oktober 2021

Chloorvlekken op stoffen? Probeer ze te verwijderen met deze doe-het-zelf methoden
Advertisement

Elk zwembad bevat chloor, dat nodig is om een hele reeks problemen in het kunstwaterbad te voorkomen, en soms laat dat chloor sporen na op zwemkleding, handdoeken en misschien zelfs op de kleren waarmee ze in aanraking komen. Chloor wordt ook aangetroffen in de samenstelling van verschillende schoonmaakmiddelen die in huis worden gebruikt.

Vlekken gaan niet altijd weg met een eenvoudig machinewasprogramma, dus er zijn een aantal middelen die je kunt proberen om de kleding te herstellen. Lees verder om te weten te komen wat je moet doen tegen chloorvlekken op kleding.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

  • Natriumthiosfaat: het is een stof die wordt gebruikt in fotografische fixeermiddellen. Het zit in de vloeistof waarin ontwikkelde foto's worden ondergedompeld om de kleuren te fixeren en te voorkomen dat de foto's zwart worden tijdens de daaropvolgende verwerkingsfasen. Om het op de kleding te gebruiken, drenk een absorberende doek (ook microvezeldoeken zouden goed moeten zijn) in een beetje natriumthiosfaat en dep deze vervolgens lichtjes op alleen de vlekken. Doe dit tot je de vlek ziet verdwijnen, of als de stof te nat is. Spoel goed af en herhaal het proces indien nodig. Thiosfaat kan online of in aquariumspeciaalzaken worden gevonden.
  • Witte azijn: dit wordt op dezelfde manier gebruikt, d.w.z. door een doek nat te maken en deze op de vlek te deppen tot je verbetering ziet. Het kan langer duren, en misschien werkt het beter op recente en meer kleine vlekken, maar het is het proberen waard voordat je het opgeeft als je geen thiosfaat kunt vinden. Als de bovenstaande methoden niet of slechts gedeeltelijk werken, kun je proberen de stof te "repareren" met textielstiften, vooral als het geen zwemkleding is dat veel in aanraking met het water zal komen: door de vervaagde vlek zo dicht mogelijk bij de kleur van de rest van de stof te kleuren, kun je kleine vlekken camoufleren. Je kunt ook proberen wasmiddelen te gebruiken die bedoeld zijn om de kleur te verwijderen wanneer er ogenlukjes bij het wassen zijn gemaakt, door de instructies van de fabrikant te volgen.

Heb je deze middelen wel eens geprobeerd?

Advertisement