Schimmel in het huis? Ontdek wat je moet doen als voorwerpen of muren beschadigd zijn door vlekken

door Natasja

29 Oktober 2021

Schimmel in het huis? Ontdek wat je moet doen als voorwerpen of muren beschadigd zijn door vlekken
Advertisement

Schimmel in huis is een vrij algemeen verschijnsel dat zeer schadelijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben: wanneer je de vorming van donkere vlekken, variërend van groen tot zwart, op de muren ziet, maar ook op stoffering of voorwerpen die aan de muren zelf hangen, evenals op houten lambrisering, behang, tapijten en dergelijke, betreft het meestal schimmel.

In de eerste plaats moet altijd de oorzaak van de schimmelvorming worden onderzocht: lekken in de leidingen, ophoping van vocht in de omgeving, gebrek aan ventilatie of zonlicht maken van ruimten de ideale plaats voor sporen, die op duizend verschillende manieren van buitenaf worden aangevoerd, om wortel te schieten en zich te vermenigvuldigen. Dus als het probleem dat schimmel veroorzaakt is opgelost, wat kan er dan worden gedaan om het te verwijderen en de omgeving weer gezond te maken?

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Als de verwijderbare voorwerpen, of ook de bekledingen, te zeer aangetast zijn, moeten ze worden weggegooid. Anders kun je proberen ze te behandelen met verschillende stoffen die we hieronder aangeven en ze volledig in de zon te laten drogen. In elk geval moeten deze voorwerpen buiten worden behandeld, met maskers en handschoenen aan, en zo nodig rubberlaarzen, die na afloop grondig moeten worden gewassen om te voorkomen dat ze in contact komen met de sporen. Als ze niet snel kunnen worden gedroogd of tot ze perfect droog zijn, breng ze dan niet terug in huis.

Wacht altijd met het overschilderen of plamuren van de oppervlakken: eerst moet de schimmel worden verwijderd, anders wordt niet alleen het probleem niet opgelost, maar zul je ook zien dat de verf en het stopverf loslaten. Wanneer schimmel wordt verwijderd en daarna opnieuw wordt geschilderd, is het van essentieel belang dat andere oppervlakken in de kamer met plastic folie worden beschermd, zodat eventuele sporen deze niet aantasten.

Om schimmel aan te pakken: wrijf over de oppervlakken met een spons die afwisselend is gedrenkt in:

  •  Bleekmiddel, of water en bleekmiddel. Het is misschien de meest doeltreffende stof, maar gevaarlijk om in te ademen of aan te raken, dus gebruik het altijd in een goed geventileerde ruimte (open in ieder geval de deur als er geen ramen zijn) en draag alle nodige bescherming. Een andere fundamentele voorzorgsmaatregel is altijd alleen bleekwater te gebruiken, zonder het te mengen met andere producten, en vooral niet met ammoniak, omdat dit giftige dampen zou veroorzaken.
  • Borax opgelost in water, zelfs twee eetlepels in een teil, met of zonder witte azijn, is voldoende. Je kunt ook een penseel gebruiken om het aan te brengen. Laat het inwerken, en herhaal de behandeling eventueel de volgende dagen. Deze methode kan ook worden uitgeprobeerd voor behang of gekleurde muren.
  • 3% waterstofperoxide: je kunt het rechtstreeks op de te behandelen plek spuiten, waarbij je het ten minste 20 minuten laat inwerken voordat je over het oppervlak wrijft. Je kunt witte azijn op een soortgelijke manier gebruiken.
  • Baking soda: je kunt hiermee een pasta maken, samen met een beetje water, die kan hechten op moeilijke plaatsen. Laat 10 minuten inwerken, scrub met een borstel en spoel af.
  • Citroenzuur: 150 gram verdunnen in een liter water, gebruik een sprayflacon om het mengsel rechtstreeks op de vlekken te spuiten. 30 minuten laten inwerken en vervolgens afnemen met een natte, uitgewrongen doek.

Denk er altijd aan dat alle doeken, borstels en sponzen die op deze manier worden gebruikt, moeten worden schoongemaakt in een oplossing van water met bleekwater of witte azijn, zodat ze zonder risico opnieuw kunnen worden gebruikt. Alle voorwerpen die je buitenshuis wilt schoonmaken, moet je ook mee naar buiten nemen in goed gesloten plastic zakken om te voorkomen dat sporen zich in andere kamers van het huis verspreiden.

Voordat je de muur opnieuw verft:

  • Verwijder eventuele andere verflagen.
  • Op zeer beschadigde muren is het ook raadzaam een nieuwe laag cement aan te brengen om problemen in de toekomst te vermijden.
  • Ontsmet de muur met chloor of waterstofperoxide en laat het goed drogen alvorens te verven.
  • Gebruik vochtbestendige verven, zoals die met rubber.

Succes ermee!

Advertisement