Dennenappels in alle vormen en maten om je huis te versieren: laat je inspireren door deze creatieve ideeën

door Natasja

26 Oktober 2021

Dennenappels in alle vormen en maten om je huis te versieren: laat je inspireren door deze creatieve ideeën
Advertisement

Er zijn veel bomen die vruchtkegels produceren die we dennenappels noemen - maar eigenlijk moeten we spreken van strobilius - en zo kunnen we het hele jaar door, vooral in de herfst en de winter, veel verschillende soorten aan de voet van de bomen vinden. En zoals zovele andere geschenken van de natuur, kunnen ze worden gebruikt om een oneindig aantal verschillende decoraties te maken. Dennen- en lariksdennenappels komen misschien als eerste in je op wanneer je aan creatieve knutselwerkjes denkt, maar er zijn vele andere die kunnen worden gebruikt.

Gebruikt in hun natuurlijke staat of beschilderd, bij met linten of plantenpotten passend, gecombineerd om kransen en slingers te maken: zie hoeveel verschillende soorten decoraties je kunt maken met dennenappels.

Advertisement

Als je oude houten dienbladen hebt, misschien oude snijplanken met hoge randen zoals die gebruikt worden voor het serveren van kaas, zijn ze perfect om te hergebruiken als houders voor mooie tafelstukken, die je zou kunnen vullen met dennenappels, kaarsen en dennentakken.

Advertisement

Kleinere dennenappels kunnen worden gebruikt om een bord met potten met vetplanten te versieren: het is een snel en gemakkelijk idee voor een compositie die een salontafel of enkele meubels in de zitkamer kan versieren.

Bij het naderen van de feestdagen, maar ook gedurende de rest van het jaar, kunnen dennenappels worden gecombineerd met andere geurige natuurlijke materialen, zoals sinaasappelschillen en kaneelstokjes.

Met een lange, smalle bak zoals dit kistje op de foto - of met gerecycled hout - heb je altijd het perfecte tafelstuk bij de hand: je kunt hem gemakkelijk vullen met bloemen, kaarsen of dennenappels!

In plaats van een plant: dennenappels op een bedje van mos in terracotta potten is een heel leuk idee.

Advertisement

In een glazen schaal, met daartussen lichtjes op batterijen: er is werkelijk niets voor nodig om zo'n compositie te maken, en je zou het kunnen opfleuren door sommige dennenappels te bleken of te verven.

Wat vind je ervan als de dennenappels een bloemenboeket werden om in een vaas te zetten?

Advertisement

Kleinere exemplaren kunnen daarentegen een vaas vullen waarin kunstbloemen zijn geplaatst.

De dennenappels van naaldbomen, die vaak een langwerpige vorm hebben, zijn perfect voor dergelijke slingers.

Advertisement

Niet alleen ronde kransen: ook trossen dennenappels kunnen aan de voordeur, aan de zijkanten of aan de ramen worden gehangen, en de kleur van de linten waarmee ze worden vastgehouden, kan worden afgestemd op het huidige seizoen.

Als je de dennenappels op de juiste manier breekt, krijg je heel veel houten 'bloemen' om te beschilderen.

Advertisement

Mooie combinatie van herfstbladeren en -takken voor een zeer elegante hangende decoratie.

Wanneer dennenappels in decoraties worden gebruikt, kunnen ze ook op verschillende manieren worden geverfd, zoals in deze herfstkleuren.

Heb je al decoraties met dennenappels gemaakt?

Advertisement