Het huis schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen te gebruiken? Ontdek hoe je verschillende oppervlakken kunt schoonmaken met doe-het-zelfproducten

door Natasja

24 November 2021

Het huis schoonmaken zonder schoonmaakmiddelen te gebruiken? Ontdek hoe je verschillende oppervlakken kunt schoonmaken met doe-het-zelfproducten
Advertisement

Eerder om hygiënische dan om esthetische redenen, moet elke woning periodiek op de meest geschikte wijze worden schoongemaakt om vuil en stof te verwijderen, maar ook om de vorming van schimmel en zwam op bepaalde plaatsen te voorkomen. Dus, afhankelijk van de oppervlakken en het vuil dat moet worden verwijderd, gebruiken we veel verschillende producten die zeker effectief zijn.

Maar wat als je zelfgemaakte alternatieven wilt uitproberen, of geen specifiek schoonmaakmiddel meer hebt om de oven schoon te maken of het vuil van de badkamertegels te verwijderen? Waarschijnlijk heb je de nodige ingrediënten al in huis om alternatieve middelen te bereiden, zoals de hieronder genoemde.


Advertisement
Creativo

Creativo

In de badkamer

De badkamer is een van de ruimten die het zorgvuldigst moeten worden schoongehouden, en er zijn een aantal veelgebruikte ingrediënten die daarbij van pas komen, zoals azijn:

  • in het toilet: sprenkel een flinke hoeveelheid azijn aan de binnenkant en doe de bril omlaag. Gebruik na ongeveer 20 minuten een spons - eventueel licht schurend - of een oude tandenborstel om de hele pot te schrobben, met inbegrip van de zones onder de rand en rond de pinnen van de bril. Spoel grondig af.
  • voor tegels: vul een teil met tweederde warm water en eenderde azijn, en breng het mengsel op de tegels aan. Als je op een kleiner oppervlak moet schoonmaken, is het beter om water en azijn in dezelfde verhoudingen rechtstreeks in een sprayflacon te mengen en een spons of ook een microvezeldoek te gebruiken.
  • in de wastafel: je kunt het gebruiken met water of ook door er citroensap aan toe te voegen, en de hoeveelheid azijn te verhogen als er meer hardnekkige kalkvlekken zijn. Als ze moeilijk te verwijderen zijn, kun je proberen een oude doek in de gootsteen te spreiden, de afvoer af te sluiten en de doek in azijn te laten weken, eventueel met een plastic zak af te dekken en hem een nacht te laten inwerken alvorens het oppervlak te schrobben en de ongewenste vlekken te verwijderen. Door kalkvlekken aangetaste kranen kunnen op soortgelijke wijze worden behandeld, door ze in doeken of oude kleren te wikkelen die in azijn worden gedrenkt.
  • in de douche: azijn, bij voorkeur gemengd met een beetje water, kan ook de douchebak schoonmaken, evenals de wanden en de glazen douchecabine. En we weten ook dat het bedekken van de douchekop met een plastic zak vol azijn, die om de hals wordt gesloten en een nacht blijft zitten, helpt om kalkafzettingen op te lossen die vaak de waterstroom belemmeren.

Je kunt ook waterstofperoxide gebruiken op lichte schimmelvlekken of op de voegen, om ziektekiemen, bacteriën en eventuele schimmels te doden. En voor een meer universeel schoonmaakmiddel kun je 4 eetlepels Marseillezeepvlokken oplossen in een liter water (bij voorkeur gedestilleerd water) om een vloeibaar product te verkrijgen, dat ook kan worden gespoten. Je kunt het doeltreffender maken door er (eerst, in het warme water) wat baking soda of azijn aan toe te voegen, en het vervolgens te parfumeren met 3-5 druppels etherische olie naar keuze.

Advertisement
Creativo

Creativo


In de keuken

In de keuken (en ook in de badkamer) kun je azijn gebruiken op keramische tegels, maar op marmer, graniet en hout kun je azijn beter vermijden. Azijn kan echter wel vettig vuil oplossen dat zich ophoopt op het gasfornuis, en het weken van vlamverdelers en branders, of grills (inclusief ovengrills) in een teil met water en azijn helpt om het vuil zacht te maken, dat vervolgens kan worden verwijderd met afwasmiddel of gewoon vloeibare Marseillezeep. Andere nuttige ingrediënten in de keuken kunnen zijn:

  •  citroenzuur: voor een schoonmaakmiddel met een lichte citrusgeur, waarmee verschillende oppervlakken en ook de koelkast kunnen worden ontvet en gereinigd, vul een sprayflacon met een halve liter water, 5 theelepels citroenzuur en 50 ml gedenatureerde alcohol. Desgewenst kun je een paar druppels etherische olie toevoegen, bij voorkeur tea tree, omdat die uitstekende antibacteriële eigenschappen heeft.
  • wassoda: natriumcarbonaat is uitstekend geschikt voor het verwijderen van vettige vlekken van oppervlakken en vaatwerk, alsook van vlekken van koffie, thee of door voedsel achtergelaten vlekken op keramiek of in plastic houders. Het oplossen van 60 gram in elke liter lauw water is voldoende.
  • hetzelfde product met Marseillezeep dat in de badkamer wordt gebruikt, kan ook worden gebruikt om de verschillende oppervlakken in de keuken regelmatig schoon te maken, evenals voor het ontvetten van keukenkasten of het reinigen van de afzuigkap.

Creativo

Creativo

Glas en spiegels: een microvezeldoekje en een fles met water en azijn kunnen goede hulpmiddelen zijn bij het reinigen van glas, maar ook gedenatureerde alcohol of talkpoeder opgelost in een beetje water en op het glas gespoten. Gebruik een doek om het snel over het oppervlak te verspreiden om vlekken en strepen te verwijderen, en veeg vervolgens het overschot weg met een stofwerende doek.

Houten vloeren: het beste onderhoud is vaak stofzuigen, en alleen wanneer het echt nodig is wassen om vuilvlekken te verwijderen. Als je niet over specifieke producten beschikt, is het minst agressieve dat je thuis kunt klaarmaken altijd een schoonmaakmiddel op basis van Marseillezeep, dat je moet afnemen met goed uitgewrongen doeken die geschikt zijn voor hout, om te voorkomen dat er te veel water op de vloer komt.

Met deze alternatieve methoden kun je je huis schoonmaken, ook als je geen specifieke schoonmaakmiddelen hebt, en met minder impact op het milieu!

Advertisement