Hebben motten je trui verpest? Probeer het te herstellen met deze eenvoudige trucs

door Natasja

08 November 2021

Hebben motten je trui verpest? Probeer het te herstellen met deze eenvoudige trucs
Advertisement

Niemand vindt het leuk om een gat in zijn of haar favoriete trui te vinden, maar als de situatie niet al te ernstig is, kunnen een paar zelfgemaakte trucs helpen het probleem te beperken. Wat is het eigenlijk, dat deze gaten in stoffen veroorzaakt? Hoogstwaarschijnlijk motten, vooral motlarven. Wanneer je dus een gaatje opmerkt, moet je ook de lade of de kledingkast inspecteren waar het kledingstuk lag: je zult waarschijnlijk vlinders opmerken. Het zijn zeer kleine, lichtgekleurde insecten, en hun eitjes en larven zijn zeer klein van formaat, meestal te vinden precies tussen de vezels van het weefsel.

Er zijn een aantal trucs om motten te vermijden, maar wat doe je als ze al een stuk van een kledingstuk hebben opgegeten? Lees verder om erachter te komen.

via New York Times

Advertisement
Creativo

Creativo

Het heeft weinig zin insecticiden te gebruiken op de volwassen insecten die je ziet rondvliegen: je moet iets doen aan de larven en eieren. Ze houden van de vezels van dierlijke stoffen, zoals wol, mohair, kasjmier, maar ook van bont en veren. Ze verkiezen donkere, vochtige plaatsen en worden aangetrokken door vuile kleren, kleren met sporen van zweet of voedsel erop. De aanwezigheid van larven kan ook worden herkend aan de kleine, witte, compacte webben die zich aan kleding hechten.

Er zijn verschillende manieren om van eitjes en larven af te komen:

  • In mildere gevallen kun je proberen het kledingstuk mee naar buiten te nemen, het krachtig te borstelen en het vervolgens aan zonlicht bloot te stellen. Pas echter op dat je geen spinnenwebben en al het andere dat je van het kledingstuk verwijdert op je laat vallen, anders breng je het weer in huis.
  • Wollen kledingstukken kunnen ook op een ovenplaat worden uitgespreid, nadat je deze op de laagste temperatuur (maar nog steeds boven 50°) gedurende ten minste een half uur hebt aangezet. Doe dit niet als er plastic inzetstukken of andere materialen in zitten die door de hitte kunnen smelten of beschadigd kunnen worden. Je zou ook een droger kunnen gebruiken.
  • Kleding invriezen is ook een optie, maar dit lijkt het beste te werken als het kledingstuk voordien op een niet te lage temperatuur was (je gaat bijvoorbeeld van een kamertemperatuur van 20 graden naar -17 in de vriezer). Kledingstukken moeten ten minste 72 uur (of zelfs een week) na het invriezen in de vriezer blijven liggen, in goed afgesloten zakken. Bij deze temperaturen kunnen de larven niet overleven, en als het kledingstuk uit de vriezer is gehaald, laat het dan in de open lucht ontdooien en schud en borstel het vervolgens in de hoop dat eventuele resten worden verwijderd. Was het daarna volgens de aanwijzingen op de etiketten. Het lijkt er echter op dat er gevallen zijn waarin zelfs deze methode niet doeltreffend is.

De meest beschadigde of onherstelbare kledingstukken moeten daarom worden weggegooid, als ze te zeer zijn aangetast en ze in huis laten zou de rest van de kleding in gevaar brengen. Daarom is het ook een goed idee om van tevoren te handelen:

  • Zorg ervoor dat de kleren in de kledingkast schoon zijn.
  • Maak de kledingkasten regelmatig schoon
  • Gebruik azijn of waterstofperoxide bij het wassen van kleding als je je zorgen maakt over motten, maar alleen als de stoffen niet te kwetsbaar zijn
  • Gebruik cederhouten balletjes in de kledingkast, of zakjes vol Marseille- of Aleppozeepvlokken, of ook gedroogde kruiden of etherische oliën: het schijnt dat motten niet houden van de geur van lavendel, munt, tea tree, tijm, eucalyptus en laurier
  • Vergeet niet kledingkasten en lades regelmatig te openen en te luchten: licht en beweging worden door motten niet op prijs gesteld.

Heb je wel eens motten uit je kledingkast moeten verwijderen?

Advertisement