Wil je het elektriciteitsverbruik verminderen? Probeer deze tips

door Natasja

23 Oktober 2021

Wil je het elektriciteitsverbruik verminderen? Probeer deze tips
Advertisement

Niemand houdt van hoge rekeningen, en elektriciteitsrekeningen worden dat met grote regelmaat in de koudste en warmste periodes van het jaar. Het inschakelen van verwarmingstoestellen of ventilatoren is soms onvermijdelijk, zodat je kunt proberen de kosten op een andere manier te verminderen. Er zijn nog een aantal andere apparaten die stroom blijven verbruiken, ook wanneer ze niet worden gebruikt en die je misschien niet zo vaak aanzet, en andere die je niet mag vergeten uit te zetten wanneer je een paar dagen of langer weg bent.

Naast het vermijden van het laten branden van lichten in kamers wanneer niemand thuis is of het sluiten van deuren om de temperatuur in de verschillende kamers zo constant mogelijk te houden, kun je ook proberen een aantal andere nuttige trucs te onthouden om het verbruik te beperken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Apparaten in stand-bymodus loskoppelen: computers en vooral televisies, maar ook keukenapparaten of smart speakers zijn allemaal apparaten die energie verbruiken en vaak de hele tijd aan blijven staan. Aan het eind van elk gebruik, of voor het slapen gaan, moeten ze echter volledig worden uitgeschakeld, eventueel zelfs door ze uit het stopcontact te halen. Dit vermindert niet alleen het verbruik, maar verlengt ook de levensduur van de apparaten.
  • Zet de router uit als je een paar dagen van huis bent: ook die verbruikt voortdurend stroom, en kan de rekening tijdens de vakantie hoger maken. Er zijn ook mensen die ze elke avond of bijna elke avond uitdoen, vooral om elektromagnetische vervuiling in huis tegen te gaan, maar kan ook zeker helpen om het verbruik te verlagen.

 

 

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Gebruik stekkerdozen met een schakelaar: het is handig om de verschillende apparaten allemaal op één stekkerdoos aan te sluiten, zodat je alleen maar de hoofdschakelaar hoeft aan of uit te zetten. Het is ook handig wanneer je tijdens onweer elektrische apparaten wilt loskoppelen als je bang bent voor schade door overbelasting.
  • TV decoder: ook deze apparaten hoeven niet noodzakelijk aangesloten te blijven gedurende een langere periode van afwezigheid. Het is beter ze uit het stopcontact te halen en ze weer aan te zetten als je terug van vakantie komt.
  • Elektrische oven: het is de moeite waard deze van het elektriciteitsnet los te koppelen voordat je op vakantie gaat, maar het zou ook geen slecht idee zijn dit te doen wanneer hij niet in gebruik is, vooral als je hem niet vaak gebruikt.
piqsels.com

piqsels.com

  • Beperk het gebruik van de droger: je hebt niet altijd de tijd of de ruimte om de was aan het wasrek te laten drogen, en in kleine kamers verhoogt te vaak drogen de luchtvochtigheid. Waar mogelijk is het echter beter deze manier van drogen te verkiezen boven het drogen met een droger, het apparaat dat de meeste elektriciteit verbruikt. Als je de droger echter toch moet gebruiken, kun je het beste rubberen ballen gebruiken, die helpen de kleding gescheiden te houden en zo de lucht beter doorlaten, wat het proces versnelt. Het is ook van essentieel belang het filter van de droger vaak schoon te maken, anders kunnen ze tot 60% meer energie verbruiken.
  • Overdrijf niet met draagbare verwarmingstoestellen in de winter of ventilatoren in de zomer: ze zijn doeltreffend voor het verwarmen of koelen van kleine ruimten (vaak de badkamer in de winter), maar je moet er altijd op letten ze zo weinig mogelijk te gebruiken, want zelfs de meest efficiënte hebben een aanzienlijke impact op het verbruik.
  • Magnetrons: bijna alle magnetrons hebben een display dat de tijd in stand-by aangeeft. Ook de voeding van die klok kost elektriciteit, dus het kan nuttig zijn de stekker uit het stopcontact te halen als de magnetron niet wordt gebruikt, en zeker als je op vakantie gaat.
  • Printer, Blu-Ray/DVD-speler, stereo-installatie: deze apparaten worden ook niet constant gebruikt, dus je kunt het stroomverbruik een beetje verminderen door ze los te koppelen als je ze niet gebruikt.
Advertisement