Tijd om de verwarming aan te zetten? Ontdek hoe je hem moet reinigen en onderhouden aan het begin van het koude seizoen

door Natasja

22 Oktober 2021

Tijd om de verwarming aan te zetten? Ontdek hoe je hem moet reinigen en onderhouden aan het begin van het koude seizoen
Advertisement

Naarmate de temperaturen dalen, begint men de verwarmingssystemen in huis steeds regelmatiger aan te zetten, en in veel huizen betekent dit dat de radiatoren moeten gaan werken. Dit kost onvermijdelijk extra geld, dat echter enigszins kan worden beperkt als de radiatoren goed worden onderhouden: als ze goed worden schoongemaakt en vrij zijn van stof, stralen ze de warmte beter uit.

Het is ook belangrijk dat eventuele luchtbellen worden verwijderd, vooral voordat ze op volle capaciteit gaan werken. Hier volgen enkele nuttige tips voor het schoonmaken en onderhouden van de radiatoren.

Advertisement
Creativo

Creativo

Radiatoren moeten altijd worden schoongemaakt als ze koud zijn, dus doe dit op een ochtend voordat je ze aanzet.

Het eerste wat je moet doen is altijd afstoffen. Je moet hier regelmatig aan denken, maar het is zeker een van de meest verwaarloosde schoonmaakwerkzaamheden, waardoor zich veel stof kan ophopen in de kieren en spleten. Als je een stofzuiger hebt met zuigmonden die dun genoeg zijn om in elke ruimte te passen, zal die het meeste werk doen.

In de meeste gevallen echter zal het hardnekkigste stof en verborgen stof van moeilijk bereikbare plaatsen niet loskomen. Dan is het nuttig enkele trucs toe te passen: bedek de muur achter de radiator en ook de vloer eronder met karton, of nog beter enkele oude, net bevochtigde handdoeken of lappen, gebruik vervolgens een plumeau of een stofvanger om al het moeilijke vuil los te maken en op te vangen; gebruik tenslotte een föhn met de luchtstraal tegen het karton/de handdoek gericht, zodat het opgeworpen stof door de natte stoffen wordt opgevangen zonder overal terecht te komen.

Als je geen plumeau hebt, kun je ook een stok nemen die lang en dun genoeg is om erin te steken waar je hem nodig hebt, hem bedekken met een microvezeldoek en op zijn plaats houden met plakband.

Advertisement
Creativo

Creativo


Op dit punt kun je de radiatoren schoonmaken, ze hebben heel vaak verschillende soorten vlekken en kringen die niet kunnen worden verwijderd door alleen maar af te stoffen.

In het geval van gietijzeren radiatoren is het beter om alleen warm water en zeep te gebruiken: je kunt een mild afwasmiddel gebruiken, of ook Marseillezeep verdund in water, en met een spons over de radiator gaan. Ook in deze gevallen is het altijd beter om de vloer te beschermen met doeken, of om de radiatoren vóór de vloer schoon te maken.

Voor andere soorten radiatoren daarentegen kun je ook witte azijn toevoegen aan het water en de zeep, of baking soda opgelost in heet water gebruiken, of waterstofperoxide, ook door dit alleen rechtstreeks op het te reinigen oppervlak te spuiten.

Tenslotte, om luchtbellen te verwijderen, volstaat het de ontluchtingsklep te openen tot het water eruit komt en hem onmiddellijk weer te sluiten.


Succes!

Advertisement