Wil je je gordijnen snel ontgeuren zonder ze te wassen? Ontdek hoe je geurige huismiddeltjes kunt bereiden

door Natasja

30 Oktober 2021

Wil je je gordijnen snel ontgeuren zonder ze te wassen? Ontdek hoe je geurige huismiddeltjes kunt bereiden
Advertisement

Gordijnen behoren tot het huishoudtextiel dat we vaak vergeten schoon te maken en pas na lange tijd merken we dat de kleuren niet meer zo helder zijn als eerst of, erger nog, dat ze vuilvlekken hebben of doordrenkt zijn met onaangename geuren. Of het nu de vochtigheid in de kamer is, de geuren van de keuken, de rook van sigaretten of kachels: het kunnen vele redenen zijn, en als je er geen gewoonte van maakt de gordijnen regelmatig af te stoffen en te wassen, zul je merken dat je dat op het laatste moment moet doen, misschien net voordat er gasten arriveren.

Ook als de gordijnen eigenlijk nog schoon zijn, maar je toch een aangename geur in de kamer wilt, is ontgeuren een snelle en eenvoudige truc die gegarandeerd werkt. Lees verder om uit te vinden hoe je gordijnen lekker kunt laten ruiken.

Creativo

Creativo

Een luchtverfrisserspray

Als je een sprayflacon hebt, ook een kleine, die je met luchtverfrisser kunt vullen, is de methode heel eenvoudig. Je zult nodig hebben:

  • 500 ml water, bij voorkeur gedestilleerd water (of gedemineraliseerd water)
  • 1 eetlepel baking soda
  • 3-5 druppels van een essentiële olie naar keuze

Verwarm het water een beetje (ook in de magnetron is prima), giet er dan de baking soda bij zodat het oplost en giet het in de fles. Voeg de essentiële olie toe en de gordijnverfrisser is klaar. Schud het voor elk gebruik en je hebt het altijd bij de hand als je het nodig hebt.

Het gebruik van radiatoren

Als je gordijnen hebt die radiatoren bedekken, dan kun je hetzelfde mengsel gebruiken als hierboven (ook met gewoon kraanwater), maar doe het in een kommetje en leg het op de radiatoren. Door de warmte verdampt de geurende vloeistof, die uiteindelijk de gordijnen zal doordrenken en zich door de kamer zal verspreiden.
Op soortgelijke wijze kun je ook specerijen (steranijs, kaneel, kruidnagel) of gedroogde citrusschillen in een gewone kleine kom water doen.

Met een pan op de grond

Een andere methode die je kunt proberen, als je geen kinderen of dieren in huis hebt, is water te koken in een kleine pan en hetzelfde doen als met de radiatoren: als het water kookt, zet je het op de grond onder het gordijn of in de buurt ervan met de nodige voorzorgsmaatregelen (pannenlappen en onderzetter), giet er wat etherische oliën in, of misschien takjes spar of den, of ook kruiden en gedroogd fruit, en geleidelijk zal de geur de stoffen bereiken.

Ga je ook aan de slag om de gordijnen en kamers lekker te laten ruiken?

Advertisement