Ontdek alle trucs om op de beste manier voor je schoenen te zorgen

door Natasja

14 December 2021

Ontdek alle trucs om op de beste manier voor je schoenen te zorgen
Advertisement

Hakken die kapot gaan, schoenen die vuil worden in de regen, suède laarzen die verpest worden door allerlei donkere vlekken: elke keer als er iets met onze lievelingsschoenen gebeurt, moeten we ze schoon maken of repareren, en soms denken we dat we het niet kunnen, zelfs niet met een eenvoudig te vinden product of een effectieve DIY methode.

Hieronder zullen we je enkele trucs tonen die nuttig kunnen zijn om verschillende soorten schoenen op de beste manier, thuis, te verzorgen.

Advertisement

Waterdicht maken

Je kunt je schoenen waterdicht maken met een reeks producten die je kunt kopen en die ook dienen om de meeste vlekken te voorkomen die zich op de schoen kunnen vormen, bijvoorbeeld wanneer er iemand per ongeluk op trapt. Er zijn sprays, zoals die welke ook bekleding beschermen (vaak gebruikt voor buitenmeubelen of voor wie huisdieren in huis heeft), maar ook DIY technieken.

De schoenen die het eenvoudigst waterdicht te maken zijn, zijn die van stof of canvas, waarvoor je bijenwas (kleurloos) of ook een kaars kunt gebruiken (kies een kleur die het dichtst bij die van de schoen ligt). Na de schoenen gewassen en gedroogd te hebben, wrijf de was op een verborgen plaats en controleer of de achtergebleven laag de kleur van de schoen niet verandert; daarna ga je verder met de rest van de schoen. Zodra je klaar bent, föhn je de wax zodat hij goed in de stof dringt; gebruik eventueel een schone microvezeldoek om het uit te smeren. Stop er wat krantenpapier of oude lappen in om eventuele druppels op te vangen.

Advertisement

Suède schoenen

Suède schoenen

Amazon

Als je suède schoenen (maar ook jassen en kleding) hebt, is het goed om ze zo nu en dan te borstelen om ze schoon te maken, en er zijn borstels die zachter en effectiever zijn voor dit soort materiaal. Je moet altijd in één richting bewegen en hulpmiddelen vermijden die agressief zijn en krassen kunnen maken op het oppervlak van de schoen.

Als je vlekken uit suède schoenen wilt verwijderen, kun je na goed borstelen specifieke producten gebruiken, die voor vele soorten leer het meest geschikt zijn, of je kunt witte azijn of zelfs gedenatureerde alcohol proberen. Giet het een of het ander op een schoon wit katoenen doekje en dep dan zachtjes de te reinigen plek. Laat het drogen en borstel dan opnieuw.

Bescherm je hakken

Bescherm je hakken

Amazon

Iedereen die hakken draagt, weet dat ze oncomfortabel in het gras wegzakken en de ergste vijand worden bij het lopen op een oneffen ondergrond. Hakbeschermers, die precies over de hak passen, kunnen nuttig zijn en helpen ook om de rubberen kussentjes op de hak langer mee te laten gaan.

De binnenzool van de sandalen

De binnenzool van de sandalen

pxfuel.com

Draag je vaak open sandalen in de zomer? Deze open schoenen hebben de neiging erg vuil te worden op de binnenzool, die niet alleen voetzweet opvangt, maar ook stof en vuil van alle plaatsen waar je loopt. Binnen korte tijd wordt de binnenzool donkerder en zo nu en dan moet je ze schoonmaken.

Je kunt dit proberen door een eetlepel mild vloeibaar wasmiddel te verdunnen in 230 ml koud water en te roeren om het een beetje te emulgeren. Dep deze oplossing met een zachte, schone doek op de binnenzool om zoveel mogelijk vuil te verwijderen en laat het daarna drogen zonder warmtebronnen.

Reinigen van sportschoenen en ontgeuren van schoenen in het algemeen

Als je sportschoenen geen delicate delen hebben, kun je het vuil eraf wrijven met citroensap (met een tandenborstel). Anders kun je ook tandpasta gebruiken, daarna afspoelen door met een vochtige doek te deppen.

Als de materialen wat kwetsbaarder zijn, kun je een beetje water en Marseillezeep proberen, altijd eerst testen op een klein oppervlak.

Als je onaangename geuren uit dichte schoenen na gebruik wilt vermijden, kun je er baking soda op doen dat veel geurtjes absorbeert, en ook een of twee druppels van een etherische olie naar keuze. Wanneer je je schoenen moet opbergen en je wilt voorkomen dat ze muf gaan ruiken, kun je naast het bestrooien van de binnenkant met baking soda ook wat verfrommelde krantenvellen erin leggen, en je kunt er ook een paar druppels etherische olie op druppelen.

Advertisement