Herfsttuin: gebruik planten en groenten om de buitenkant van het huis met de prachtige kleuren van dit seizoen te decoreren

door Natasja

19 Oktober 2021

Herfsttuin: gebruik planten en groenten om de buitenkant van het huis met de prachtige kleuren van dit seizoen te decoreren
Advertisement

In de herfst krijgt de natuur een werkelijk uniek en fascinerend kleurenpalet: de fellere en warmere tinten van de bladeren die later zullen vallen, contrasteren met het koelere gebladerte van de groenblijvers, en hier en daar komen bloemen in een grote verscheidenheid van tinten tevoorschijn. Er zijn ook groenten met onbetwistbare sierwaarde, vooral maar niet alleen pompoenen, die zich perfect integreren in plantencomposities waarmee de tuin zelfs in de koudste periode van het jaar kan worden gedecoreerd.

Laat je inspireren door onderstaande ideeën: van de meest creatieve samenstellingen met een rustiek tintje tot de meest elegante en natuurlijke ideeën, er zijn genoeg voorbeelden om thuis na te maken.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Een idee met een onweerstaanbare rustieke charme: hooibalen worden een bed waarop vele pompoenen van verschillende kleuren kunnen worden gelegd, en ook een rieten mand. Het is perfect tegen een wat kale muur in het huis.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Net zoals het idee van de kruiwagen die rivieren van bloemen op de grond strooit, op dezelfde manier kan het worden nagebootst met pompoenen, alsof ze weg zijn gerold!

Gebruik potten met seizoensbloeiers zoals heide of cyclamen op originele manieren: hangend aan haken of misschien aan het uiteinde van een katrol zijn allemaal zeer mooie, rustieke ideeën.

Een ander idee om de kruiwagen te gebruiken: als een houder voor seizoensplanten. Je kunt ze in hun potten laten staan voordat je ze begraaft, of je kunt de kruiwagen vullen met potgrond (na het maken van drainagegaten) en ze daar direct in planten.

Een metalen pot met kaarsen in diepe, intense kleuren die bij dit seizoen horen, is ook een mooi idee om 's avonds bij een belangrijke gelegenheid de tuin te versieren.

Advertisement

Een mand met een grote pompoen en verder planten om alles op te vullen in een rijk gedetailleerde compositie.

Sierkool en zelfs kleurige snijbiet samen met takken met seizoensbessen en ook chrysanten: allemaal planten met bladeren en bloemen vol levendige kleuren die samen prachtig staan in dergelijke composities.

Advertisement

Er zijn ook planten die laat bloeien, zoals agastache of sommige soorten siersalie, en hun bloemen hebben prachtige kleuren die goed met elkaar combineren.

Zie hoe schilderachtig een vensterbank kan zijn met een plantenbak vol sierkolen en groenblijvende klimop aan de zijkanten.

Advertisement

De Carex met dunne bladeren met rode punten, een coleos, planten met pruimkleurig blad (b.v. berberis thunbergii-zuurbes of loropetalum) en verder het zachte groen van een varen zouden een ideale combinatie kunnen zijn in een grote pot op plaatsen die niet te koud zijn.

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement