Glühwein en bouillons: wist je dat je deze lekkernijen ook met een mokkapot kunt bereiden?

door Natasja

23 Oktober 2021

Glühwein en bouillons: wist je dat je deze lekkernijen ook met een mokkapot kunt bereiden?
Advertisement

Koffie zetten in de mokkapot is een beetje een ritueel: elk koffiezetapparaat en elk fornuis heeft zijn eigen timing, ieder geeft de voorkeur aan het ene type koffiepoeder boven het andere, en zelfs wat betreft de manier waarop de mokkapot met water en koffie wordt gevuld, zijn er echt verschillende manieren.

De mokkapot kan echter ook voor andere doeleinden dan het zetten van koffie worden gebruikt: het infusiesysteem waarmee deze drank kan worden bereid, kan ook worden toegepast voor de bereiding van andere dranken, zoals thee of zelfs glühwein. Lees verder om te ontdekken hoe je het koffiezetapparaat op deze ongewone manieren kunt gebruiken.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Voor het maken van thee, kruidenthee en infusies

Het is het beste losse bladthee te gebruiken en de fijngemalen thee in theezakjes te vermijden.

    1. Vul het waterreservoir met water zoals je dat voor koffie zou doen, d.w.z. tot aan de markering of onder het ventiel.
    2. Vul de filterhouder met de theeblaadjes tot 3/4 vol
    3. Ga verder zoals je normaal koffie zou zetten

Het is een snelle manier om een kopje thee te zetten in slechts één stap, en het is het proberen waard!

Een alternatief voor deze methode is de thee, kruidenthee of infusie rechtstreeks in het water van het waterreservoir te doen, in welk geval het handiger is misschien theezakjes te gebruiken, die fijner zijn.

Glühwein

    1. Vul het waterreservoir met wijn, altijd binnen de marges die gebruikt worden voor koffiewater.
    2. Doe de kruiden en de aroma's in het filter: hak de sinaasappel- of citroenschil, de jeneverbessen, de kaneelstokjes, de nootmuskaat, de steranijs en de kruidnagel fijn.
    3. Ga verder zoals je normaal koffie zou zetten.

Vlees-, vis- en groentesoepen

De mokkapot kan hier ook voor gebruikt worden, en bedenk eens hoe handig dat zou zijn bij het kamperen. De groenten moeten eerst in een pan worden gebakken en al een beetje met water worden natgemaakt, vervolgens worden gezeefd, in het waterreservoir worden gedaan met water en, indien gewenst, een beetje witte wijn, en dan verder te gaan zoals gewoonlijk.

Vlees of vis daarentegen moet in kleine stukjes in de filterhouder met aroma's worden gedaan, terwijl er alleen water in het waterreservoir gaat. Je kunt ook het vlees of de vis koken en vervolgens de vaste stukken samen met de kruiden in de filterhouder en het kookwater in de het waterreservoir doen.

In al deze gevallen is het belangrijk een koffiepot te gebruiken die grondig gereinigd is, en waarvan de pakking niet zwartgeblakerd is, zodat de smaak van de thee niet door koffieresten wordt aangetast. Bovendien is het altijd goed om de koffiepot, na verschillende keren gebruikt te hebben, grondig schoon te maken waarbij je alleen water en azijn in gelijke delen in het waterreservoir doet en de pot leeg op het vuur zet.

Advertisement