Miniatuur dennenboompjes: laat een dennenappel ontkiemen voor een schattige decoratie

door Natasja

16 Oktober 2021

Miniatuur dennenboompjes: laat een dennenappel ontkiemen voor een schattige decoratie
Advertisement

Een plant laten kiemen uit zaad is altijd een leuk experiment om te doen, en in veel gevallen is het ook heel gemakkelijk: er zijn namelijk planten waarvan de zaden een hoge kiemkracht hebben, d.w.z. dat ze gemakkelijker en met meer succes kiemen kunnen produceren dan andere, en een van die planten is de pijnboom.

Wanneer je de dennenappel (strobilus) op de grond ziet, kan deze nog volledig gesloten zijn en de pijnboompitten erin verbergen, beschermd door het houtachtige omhulsel, of hij kan meer open zijn, met de pijnboompitten die eruit gerold zijn. Aangezien hieruit de nieuwe planten moeten groeien, moet je, als je miniatuurboompjes uit de dennenappel zelf wilt zien ontstaan, er een kiezen die nog enkele dennenpitten bevat.

Advertisement

De procedure is heel eenvoudig: je moet een dennenappel kiezen die rijp genoeg is en slechts een beetje open. Het verdient de voorkeur de dennenappel met een borstel schoon te maken om alle resten zoals natte bladeren of naalden en andere dingen die kunnen gaan rotten, te verwijderen en vervolgens te wachten tot de dennenappel droog is.

Kies ook een pot waarin de dennenappel kan staan, vul die met potgrond en plaats de dennenappel met de punt naar boven gericht of een beetje schuin, waarbij je hem hooguit een paar vingers in de potgrond begraaft.

Advertisement

Je kunt ook wat mos nemen en zowel de aarde als de openingen tussen de schubben bedekken om de pot te versieren.

Je moet vervolgens elke dag zeer spaarzaam water geven (eventueel door water op de dennenappel te sprenkelen), of om de twee of drie dagen iets overvloediger, om de dennenappels te bevochtigen maar niet te laten rotten.

Een interessant feit is dat dennenappels de neiging hebben zich te sluiten als ze nat zijn, omdat ze met het vocht proberen de pijnboompitten binnenin te beschermen, terwijl ze zich bij warm en droog weer openen om ze vrij te geven. Deze kleine veranderingen, die langzaam optreden, zul je ook merken wanneer je de dennenappel op deze manier in huis houdt.

Je kunt je uitleven bij het kiezen van de potten, inclusief zeer creatieve vormen. Je kunt ze zelfs van cement maken of oude voorwerpen gebruiken, en als de jonge boompjes eenmaal beginnen te groeien, zien ze er een beetje uit als bonsaiboompjes, die ook leuk zijn om cadeau te geven!

En als je geen dennenappels wilt gebruiken, begraaf dan pijnboompitten met hun omhulsel nauwelijks open - je hoeft alleen maar een kleine opening te maken door het spleetje tussen de twee helften te openen - en met het puntige uiteinde naar boven, kun je binnen een paar weken zaailingen kweken.

Je kunt ook dennenappels van verschillende soorten dennenbomen proberen, of misschien lariksen: het is een andere en leuke manier om de natuur te observeren!

Advertisement