Heb je zeepresten waarvan je niet weet wat je ermee moet doen? Ontdek hoe je ze op een nuttige manier kunt recyclen

door Natasja

18 Oktober 2021

Heb je zeepresten waarvan je niet weet wat je ermee moet doen? Ontdek hoe je ze op een nuttige manier kunt recyclen
Advertisement

Het gebruik van zeep in vaste vorm is een geweldige manier om afval te vermijden en vooral om de milieu-impact van plastic verpakkingen voor vloeibare zeep te verminderen. Maar het is zeker wat onhandiger om zeepjes te gebruiken: ervoor zorgen dat ze niet in een plas water en zeep drijven, de schoteltjes waarin ze liggen altijd goed schoonmaken en vooral de restjes niet overal laten wegglijden als het zeepje bijna op is, zijn kleine ongemakken waar je dagelijks mee te maken hebt.

Elk van deze problemen kan echter gemakkelijk worden vermeden, en met name in het geval van dunne, restjes zeep die breken is het veel beter ze allemaal in een pot te bewaren en het volgende stuk zeep te gebruiken: het is heel gemakkelijk om de zeepresten opnieuw te gebruiken om meer zeep te maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Met olijfolie (of kokos- of zoete amandelolie), om een nieuw stuk zeep te maken

Als je zeepresten van dezelfde soort hebt of die je wilt combineren, kun je een nieuw stuk zeep maken, met behulp van olie om de stukken te mengen, twee of drie eetlepels zijn genoeg. De zeep moet worden opgelost in gedestilleerd water in een verhouding van één op drie, d.w.z. één deel zeep op drie delen gedestilleerd water.

    1. Rasp de zeep en giet het in een steelpan.
    2. Voeg het water toe en breng het bijna aan de kook; roer met een houten lepel tot alle zeep gesmolten is.
    3. Neem de pan van het vuur voordat het kookt en voeg de olie toe, roer om te mengen. Als je wilt, kun je op dit punt 2 of 3 druppels essentiële olie naar keuze toevoegen.
    4. Smeer een beetje olie in de vorm die je gaat gebruiken (cupcakevormpjes, of die voor andere taartjes, van metaal of siliconen, zijn prima) en giet de zeepmassa erin.
    5. Laat de zeep stollen en afkoelen, en haal hem dan uit de vorm (soms moet je voorzichtig helpen met een mes, ook een warm mes, om de zeep van de randen te scheiden).

Gebruik van een natuurlijke spons (Loofah spons)

De luffaplant (sponskomkommer) kan in een soortgelijk proces worden gebruikt. Het is een soort pompoen waarvan het vruchtvlees, wanneer het volledig rijp is, stevig en elastisch wordt, als een natuurlijke spons.

Als de zeep eenmaal is gesmolten zoals hierboven aangegeven, hoef je alleen nog maar wat stukjes van de luffa (ringetjes, of nog kleinere stukjes pulp) in elke vorm te doen waarin je de zeepmassa gaat gieten, en die vervolgens te bedekken met de gesmolten zeep, waarna je de zeep laat afkoelen. Op die manier krijgen de zeepjes, eenmaal afgekoeld en gestold, een sponsachtige laag die uitstekend geschikt is om de huid zacht en op natuurlijke wijze te scrubben.
Het is van essentieel belang dat de te gieten zeepmassa goed homogeen is en vloeibaar genoeg om in de vezels van de luffa door te dringen, dus als je aan het eind van de smeltfase klontjes ziet, gebruik dan een staafmixer, en als het te weinig vloeibaar lijkt, voeg dan iets meer gedestilleerd water of ook een theelepel meer olie toe.

Geparfumeerde zakjes

Als je van de geur van de zeep houdt maar geen nieuw stuk zeep wilt maken, of misschien met de restjes Marseillezeep, kun je de restjes fijnhakken of in vlokken snijden en in katoenen zakjes met rijst doen, waarmee je lades en kasten kunt parfumeren.

Make-up kwastreiniger

Giet de geraspte zeepvlokken in een kleine, wijde glazen pot, bij voorkeur heel dun geraspt (een rasp gebruiken is beter) en voeg voorzichtig kokend water toe, net zo lang tot ze helemaal onder het water staan. Roer en laat het mengen, wacht dan een uur met de pot open. Eenmaal gestold, hoef je alleen nog maar af en toe met de kwast over het oppervlak te wrijven, na het met lauw water (nooit te heet) te hebben bevochtigd, en een emulsie te maken die weldra door de make-up pigmenten zal worden gekleurd. Spoel de kwast met water en hij is weer schoon, terwijl het vuile zeepgedeelte op het oppervlak in de pot met koud water kan worden afgespoeld, zodat de pot weer klaar is voor gebruik.

Veel recycleplezier!

Advertisement