Geen pluisjes meer op het wasgoed: de beste tips om ze in de wasmachine te vermijden

door Natasja

15 Oktober 2021

Geen pluisjes meer op het wasgoed: de beste tips om ze in de wasmachine te vermijden
Advertisement

Heb je wel eens de wasmachine geopend en bij het uittrekken van de kleren of het in de droger stoppen gemerkt dat de stoffen vol pluisjes zaten? Er zijn een aantal redenen waarom dit kan gebeuren: in het algemeen gaat het om minuscule stofvezels die zich meestal losmaken van de randen van in de machine gewassen kleding. Deze vezels hechten zich aan het oppervlak van andere kledingstukken, zodat het lijkt alsof ze nooit helemaal schoon uit de was komen.

Wol en katoen, of andere weefsels van natuurlijke vezels lijken meer "pluis" te produceren dan veel synthetische weefsels, hoewel deze hun pluis in het milieu verspreiden met ernstige ecologische schade. Er kunnen echter enkele maatregelen worden genomen om te voorkomen dat je tijdens de was met dit vervelende verschijnsel te maken krijgt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het eerste waar je op moet letten is het juiste onderhoud van de filters van zowel de wasmachine als de wasdroger: zij zijn het die zich vullen met al het vuil dat zich tijdens het wassen verzamelt, en er is weinig voor nodig om ze te verstoppen en vervolgens zelfs ernstige schade aan het apparaat te veroorzaken. De aanwezigheid van pluizen kan soms het eerste teken zijn dat de verschillende filters moeten worden gedemonteerd en gereinigd. Zorg er ook voor dat je de rubberen pakking van het deurtje grondig reinigt, een andere plaats waar vuil zich verzamelt en weer op je kleren kan terechtkomen.

Voor alle kledingstukken die meer pluis kunnen veroorzaken, is het dan raadzaam ze binnenstebuiten te wassen, zodat de buitenkant van de stof tegen andere kledingstukken schuurt en beschermd blijft. Dit is onder meer een manier om te voorkomen dat de felle kleuren van verschillende stoffen te snel verkleuren.

Aangezien lichtgekleurde pluizen goed zichtbaar zijn op donkere kledingstukken en omgekeerd, is het belangrijk om kledingstukken altijd op kleur te sorteren.

Als je inmiddels hebt begrepen dat sommige kledingstukken over het algemeen het ergst pluizen tijdens het wassen met de wasmachine, zou je kunnen overwegen ze met de hand te wassen en alle andere te redden.

Het is ook belangrijk de wasmachine niet te overladen: hoe voller hij is, hoe meer de kleren tegen elkaar zullen schuren.

Het is ook raadzaam delicate wascycli te gebruiken, eventueel het aantal centrifugeerbeurten te verminderen en de de meest risicovolle kleding zo min mogelijk te wassen.

Zorg er ook voor dat je de wasmachine van tijd tot tijd grondig schoonmaakt, bijvoorbeeld met een lege was en een beetje azijn rechtstreeks in de trommel.

Advertisement