Houten deuren: ontdek hoe je ze met eenvoudige methoden kan schoonmaken en te laten glanzen

door Natasja

15 Oktober 2021

Houten deuren: ontdek hoe je ze met eenvoudige methoden kan schoonmaken en te laten glanzen
Advertisement

In de meeste huizen zijn de deuren, van de hoofdingang tot de deuren van elke kamer, van hout. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende houtsoorten, met een natuurlijke afwerking of op verschillende manieren gelakt, in de was gezet of geverfd, maar ze worden allemaal vuil op een gegeven moment. Het schoonmaken van deuren is een van die klusjes die je meestal uitstelt of zelfs lange tijd vergeet, maar ook schone deuren dragen bij tot aandacht voor detail in huis.

Hout moet echter voorzichtig worden schoongemaakt om te voorkomen dat de afwerking wordt beschadigd, want dat zou het doel van het schoonmaken tenietdoen. Ontdek hoe je hout moet verzorgen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het eerste wat je moet doen, ongeacht welke deur je schoonmaakt, is spinnenwebben verwijderen en grondig afstoffen. Gebruik een bezem of een stofzuiger en zorg ervoor dat je het grootste deel van het stof en vuil verwijdert. Vergeet de zijkanten en bovenkant niet, evenals de deurkozijnen. Controleer met name bij deuren die in verbinding staan met de buitenkant van het huis, alle kieren waar insecten op de loer kunnen liggen en maak deze regelmatig schoon.

  • Voordeur: meng een beetje afwasmiddel of witte azijn in warm water (de azijn moet goed verdund zijn, om niet agressief te zijn op het hout) en veeg de deur schoon met een zachte spons of een pluisvrije doek, ook microvezeldoeken zijn prima. Zorg ervoor dat je in de richting van de houtnerf beweegt. Bij gelakte deuren is het beter een oplossing met zeep te gebruiken, of de azijn sterk te verdunnen. Voor de handgrepen en het slot kun je speciale producten gebruiken, maar als ze van messing zijn, kun je ook een half kopje azijn en 2 eetlepels zout gebruiken. Gebruik een spons om het metaal te deppen, laat 10-15 minuten inwerken en verwijder en droog af met een schone droge doek. Voor eventuele glazen inzetstukken kun je ook hier water en azijn gebruiken, en een wisser om strepen te voorkomen. Voorzichtig afdrogen. Van tijd tot tijd kun je ook meubelwas of andere geschikte producten gebruiken om de toegangsdeuren te voeden en op te poetsen, waarbij je er altijd op moet letten overtollig was zorgvuldig te verwijderen en af te nemen met geschikte droge doeken.
  • Voor binnendeuren: begin met de zijkanten en randen, waar gewoonlijk vingerafdrukken en vuil te vinden zijn, met een geschikte spray, of door Marseillezeep in water op te lossen (ook in dit geval kun je een kleine hoeveelheid azijn verdund in warm water gebruiken, als je dat liever hebt, maar alleen op ongelakt, geverfd of gewaxt hout). Reinigen met een spons en drogen met een zachte doek. Gebruik altijd water en zachte zeep (een alkalische soort) en wrijf het gehele houten oppervlak met een zachte doek in de richting van de nerf. Je kunt ook messing sloten en handgrepen voor deze deuren wassen, op dezelfde manier als voor voordeuren. Voor gelakte deuren of deuren met een kwetsbaarder afwerking kun je het beste producten op oliebasis kiezen, waarbij je er altijd aan moet denken een kleine hoeveelheid te gebruiken en met droge doeken te wrijven totdat je al het overtollige hebt verwijderd en het oppervlak droog is, anders zal het vuil zich in de toekomst gemakkelijker ophopen.

Een algemene waarschuwing: als het hout met was is afgewerkt, kan de zuurgraad van de azijn de was aantasten en meer schade aanrichten dan iets anders. Het is daarom beter om geschikte alkalische zepen te gebruiken. Los daarom in geval van twijfel een handvol vlokken zuivere Marseillezeep (sommigen gebruiken ook graag gele zeep, de zachte kaliumzeep) op in warm water en gebruik deze oplossing, waarbij je erop let met een vochtige doek af te spoelen en vooral onmiddellijk met een andere droge doek af te drogen. Succes!

Advertisement