Van eenvoudige glazen potten tot fantastische bloempotten: de meest betoverende ideeën waar je inspiratie uit kunt halen

door Natasja

16 Oktober 2021

Van eenvoudige glazen potten tot fantastische bloempotten: de meest betoverende ideeën waar je inspiratie uit kunt halen
Advertisement

Wanneer je jam- en weckpotten koopt, of potten koopt voor zelfgemaakte jam en conserven, is het altijd handig om ze apart te houden, ook wanneer het lijkt alsof er niets is om ze mee te vullen. Behalve dat ze op duizend manieren in huis kunnen worden gebruikt, zijn ze ook altijd perfect geschikt als bloempotten, en met de juiste zorg zien ze er ook niet uit als een geïmproviseerde of slordige oplossing, maar als een echt mooi object om naar te kijken.

Je kunt ze beschilderen, met verschillende materialen bedekken, met echte of kunstbloemen vullen: in elk geval kunnen ze als gebruiksvoorwerpen dienen, zowel voor dagelijks gebruik als voor belangrijke gelegenheden. Zie hieronder enkele ideeën.

Advertisement

Een van de bloemen die zich lenen voor deze eenvoudige, rustieke composities is de zogenaamde bruidssluier (Gypsophila paniculata), die delicaat en elegant is.

Advertisement

Als je kunstbloemen gebruikt, kun je de potten binnenin ook versieren met lichtsnoeren op batterijen: zo worden het tafellampen of buitenlantaarns die een betoverende decoratie vormen.

Ook de takken van groene, kunstplanten kunnen op deze manier worden gebruikt. En zo ook bladeren en gedroogde bloemen.

Bij het beschilderen van deze potten kun je het beste kiezen voor felle, levendige kleuren, die zeker mooi zijn, maar niet altijd even gemakkelijk samengaan met een breed scala aan bloemen. Kies in plaats daarvan voor pasteltinten, ook doffe zoals deze grijze, zodat de kleur van je favoriete bloemknoppen beter tot zijn recht komt.

Als je wat lichte decoratie hebt om aan de bloeiende takjes toe te voegen, zoals deze nepvlinders, is dat altijd een mooie aanvulling.

Advertisement

In elk seizoen kun je je laten inspireren door de planten die je om je heen ziet, en ook alleen takken met bladeren gebruiken. Een plant die in composities altijd mooi staat, is de eucalyptus.

Als je echter al weet dat je bepaalde bloemen in het bijzonder zult gebruiken, dan zou je hun tinten op verschillende potten kunnen reproduceren voor een totaalcompositie.

Advertisement

Een delicate pastelkleur en witte stippen: een combinatie die met veel verschillende kleuren werkt.

Metallic tinten zijn ook erg mooi om deze glazen potten te versieren.

Advertisement

Maar soms hoef je niet te schilderen: een eenvoudig stuk jute is genoeg om een mooie rustieke decoratie te maken.

Als je wilt verhullen dat je een gewone glazen pot aan het recyclen bent, kun je de jute, samen met een restje stof, ook om de hals wikkelen, een beetje als een sjaal!

Advertisement

De truc van de bloemist die altijd van pas komt, is om een rooster over de opening te maken, waardoor de stelen en takken in de gewenste positie blijven. In het geval van glazen potten, kun je een vast exemplaar maken met behulp van het deksel!

Als alternatief kun je op de bodem een beetje zand gebruiken, zodat je de stengels erin kunt zetten. Dit kan rivierzand zijn, dat te vinden is in bouwmaterialenwinkels, of eventueel ook sierzand.

Advertisement

Kijk eens hoe leuk het is om de binnenkant van de pot te bedekken met schijfjes citrusvruchten: bedenk ook hoe je de kleuren en maten van citroenen, limoenen, cederappel, sinaasappels, grapefruits kunt combineren.

Welk idee vind je het mooiste?

Advertisement