Maak kunststof tuinmeubelen weer zo goed als nieuw met deze eenvoudige truc

door Natasja

12 Oktober 2021

Maak kunststof tuinmeubelen weer zo goed als nieuw met deze eenvoudige truc
Advertisement

Tuinmeubelen van kunststof zijn zeer populair: goedkoop en veelzijdig, er zijn verschillende modellen om elke hoek van de buitenruimtes in te richten, inclusief balkons en terrassen. In de meeste gevallen worden ze echter steeds zichtbaarder beschadigd als je ze de hele tijd buiten onder invloed van de weersomstandigheden laat staan.

Vooral het wit wordt dof en bedekt met een grijze laag dat steeds onaangenamer wordt om naar te kijken, en vervolgens verschijnen er vlekjes, misschien door vuil (hars, maar dat niet alleen), schimmel, korstmos en meer. Water en zeep helpen maar tot op zekere hoogte, dus hoe kun je alles verwijderen en het kunststof er weer als nieuw uit laten zien? Lees verder om dat te ontdekken.

Advertisement

In de ernstiger gevallen, wanneer de meubelen lange tijd niet zijn schoongemaakt, kan gebruik worden gemaakt van bleekmiddel en een staalwolspons.

Trek dus dikke, waterdichte handschoenen aan om mee te werken en vul een kleine emmer of teil met water en giet er een kopje bleekwater in (je kunt het zelf regelen door meer of minder bleekwater toe te voegen). Dompel de spons erin en wrijf er langzaam mee over de te reinigen meubelen. Zodra je een deel hebt voltooid, spoel je het losse vuil af met een beetje water om het resultaat te controleren. Over het algemeen, hoef je het niet een tweede keer te doen.

Advertisement

Deze methode schuurt echter onvermijdelijk het oppervlak van de meubelen af, waardoor de afwerking (die door het weer al enigszins was aangetast) wordt weggekrabd. Dit betekent dat het oppervlak poreuzer wordt: het is misschien niet voelbaar, maar het probleem is dat vuil zich in de toekomst sneller zal kunnen hechten. Het is daarom raadzaam een staalwolspons met de fijnste korrel te gebruiken, en pas als dat niet werkt, over te schakelen op een meer schurende korrel.

Een andere methode, die minder agressief is en daarom geschikter voor frequenter gebruik (maar zonder te overdrijven, het is voldoende om zeep en water te gebruiken voor het onderhoud, ook Marseillezeep) of voor gevallen waarin het vuil minder hardnekkig is, is het gebruik van witte azijn of baking soda.

Verdun een glas azijn of een paar eetlepels baking soda in een kom of fles (ook sprayflacon als dat handiger is) met warm water en vervolgens kun je de meubelen direct besprenkelen en met een niet te harde borstel wrijven. Met baking soda kun je het meubel ook gewoon een beetje nat maken, het baking soda erover strooien en het dan met de borstel wrijven.

Wanneer je de meubelen hebt afgespoeld en gedroogd, kun je ze ook beter beschermen voor de toekomst met verf of beschermingsproducten die speciaal voor dit soort materiaal zijn ontworpen. Deze zijn te vinden in bouwmarkten, doe-het-zelfzaken of online.

Advertisement