Te veel stof in huis? Verwijder het met de juiste methoden

door Natasja

11 Oktober 2021

Te veel stof in huis? Verwijder het met de juiste methoden
Advertisement

De strijd tegen stof is een strijd die nooit volledig, of bijna, kan worden gewonnen: je kunt misschien elke zichtbare korrel verwijderen, maar vroeg of laat zal het stof terugkeren om zich op elk beschikbaar oppervlak te vestigen. Maar aangezien huisstofmijt en een hele reeks hygiëne- en gezondheidsproblemen met zich meebrengt, die ernstig kunnen zijn voor mensen die lijden aan ademhalingsstoornissen of allergieën, is het een goed idee om ervoor te zorgen dat je het schoonmaken van het huis op de juiste manier aanpakt en vervolgens een reeks voorzorgsmaatregelen treft om te voorkomen dat het snel weer terugkomt.

Natuurlijk helpt het om er een gewoonte van te maken om te stofzuigen (met een HEPA-filter en opzetstukken om alle moeilijke hoekjes te bereiken), maar je kunt ook enkele andere nuttige trucs en producten toepassen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het stof dat een laagje achterlaat op elk voorwerp en elk oppervlak is niets meer dan het residu van aarde, dode huid, zand, pollen en papier- of textielvezels dat zich in huis ophoopt, en veel ervan wordt ook van buiten naar binnen gebracht. Je moet dus voorkomen dat je in huis rondloopt met  je oude schoenen, door ze in de hal te verwisselen voor schone pantoffels, en vervolgens dien je voortdurend textiel en oppervlakken schoon te maken zodat je voorkomt dat je elke dag stof moet inademen.

Maar wat doe je als je toch moet schoonmaken om stof te verwijderen?

In de eerste plaats moet je er altijd aan denken het hele huis "saneren", want als een aantal kamers stoffig blijven, maar wel zijn gebruikt, zal het vuil zich vroeg of laat weer overal verspreiden, waardoor je inspanningen nutteloos worden. Iets anders wat belangrijk is om te onthouden wanneer je een kamer schoonmaakt, is om bij de bovenste plekken te beginnen.

Wat stof betreft, moet je er regelmatig aan denken de plafonds en muren schoon te maken: niet alleen de spinnenwebben die stof vasthouden, maar ook de wandbekleding zelf, wat die ook moge zijn, is bedekt met een laagje stof. Als je stofvangers hebt om de vloer mee schoon te vegen, kun je ze ook gebruiken voor de muren of het plafond, of je kunt een bezem gebruiken die eventueel met microvezeldoekjes is bekleed. Het is nog beter als je de mogelijkheid hebt om een stofzuiger te gebruiken, met een borstel van zacht haar die geen enkele afwerking zal beschadigen.

Afhankelijk van het materiaal kun je op plafonds en muren, evenals op meubilair ook producten gebruiken op basis van:

 • Azijn: dit moet in gelijke delen met water worden gemengd, en het is handig om het te verstuiven om schoon te maken of alleen om het schoonmaken van verschillende oppervlakken te voltooien, als een extra stap om te polijsten. Bij voorkeur niet gebruiken op hout dat met was of lak behandeld is, of op natuursteen of marmer.
 • Baking soda: twee eetlepels per liter water is voldoende, en kan op dezelfde manier worden gebruikt als azijn.
 • Marseillezeep: ga op dezelfde manier te werk, met een eetlepel zeep per liter warm water, eventueel met toevoeging van etherische olie van tea tree, eucalyptus, citrus of lavendel voor een heerlijke geur.
 • Isopropylalcohol: dit is in staat mijten te doden, dus probeer af en toe een paar eetlepels toe te voegen bij het wassen van linnengoed.

Een paar andere nuttige tips:

 • Als je honden hebt, probeer dan hun pootjes schoon te houden nadat ze zijn uitgelaten en kam ze altijd op één plek, vrij regelmatig, zodat zoveel mogelijk vacht op één plek valt en in één keer wordt verzameld.
 • Laat stoffen en textiel niet te lang rondslingeren, evenmin als papierresten.
 • Verschoon je beddengoed vaak, omdat het zich vult met dode huid.
 • Waar je grotere ophopingen vindt, gebruik microvezel, dat stof beter opvangt dan andere stoffen. Zorg er altijd voor dat je elk gebruikt doekje grondig wast nadat je klaar bent met schoonmaken.
 • Denk eraan de filters van ventilatie- en airconditioningsystemen schoon te maken.
 • Overweeg ook het gebruik van een luchtzuiveringsapparaat als de lucht in het huis erg zwaar is of als de lucht buiten zwaar vervuild is met smog.
 • Als je vloerkleden gebruikt, vooral hoogpolige, zorg er dan voor dat je ze niet alleen vaak stofzuigt, maar ook vaak krachtig uitklopt. Zorg ervoor, als je in een flatgebouw woont, dat het buiten kan, kies anders een meer comfortabele plek in huis, eventueel met een mondkapje, en maak het dan grondig schoon.

Veel succes!

Advertisement