Vieze roosters en ovenschalen? Probeer een paar trucjes om het gemakkelijk te verwijderen

door Natasja

10 Oktober 2021

Vieze roosters en ovenschalen? Probeer een paar trucjes om het gemakkelijk te verwijderen
Advertisement

Er is geen enkele manier om te voorkomen dat de roosters en ovenschalen waarmee je je gerechten bereidt, voortdurend vuil worden, en als je ze niet onmiddellijk schoonmaakt, wordt het soms echt moeilijk om het vuil te verwijderen. Lang schrobben om aangebrande etensresten te verwijderen of om de vettige laag vuil te verwijderen die zich vormt na de bereiding van bepaalde gerechten is niet echt leuk, en daarom is het de moeite waard enkele methoden toe te passen om dit werkje wat minder onaangenaam te maken.

Je kunt goedkope ingredi├źnten gebruiken, het soort dat van pas komt bij veel huishoudelijke schoonmaakklussen, zodat het verwijderen van het vuil een kwestie is van een paar eenvoudige stappen. Lees verder om uit te vinden welke dat zijn.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Marseillezeep is echt een universeel product dat je vast altijd in huis hebt. Je kunt vloeibare zeep gebruiken of, nog beter, er telkens een paar vlokken van oplossen in heet water en een product bereiden op basis van zuivere zeep (van geheel plantaardige oorsprong). Het enige wat je hoeft te doen is een bak die groot genoeg is voor het af te wassen rooster of de af te wassen ovenschaal te vullen met heet water, of ook de badkuip, de zeep erin gieten en vervolgens het vuile rooster of de schaal erin onderdompelen en het een half uur of langer laten inwerken. Bij het schrobben kun je ook een beetje baking soda op de spons strooien en je zult zien dat het vuil er gemakkelijk afkomt. Het is altijd een goed idee om een tandenborstel of afwasborstel bij de hand te hebben om moeilijke plekjes te bereiken.
  • Evenzo kun je de ovenschool of het rooster in water en azijn laten weken: de verhouding is meestal 1:1.
  • Als je citroenzuur hebt, kun je een paar eetlepels ervan oplossen in heet water, hoewel het wat langer duurt voordat het effect heeft.
  • Voor een ovenschaal of lekbak is kokend water nog handiger: zet de schaal op een veilige plaats waar hij niet wankel staat en giet er kokend water in zodat hij gevuld is zonder over de randen te lopen, en dan kun je een van de bovengenoemde ingrediënten van keuze toevoegen. Laat het zo lang mogelijk staan, daarna is het veel gemakkelijker om al het vuil met een spons te verwijderen.

Succes ermee!

Advertisement