Bereid huis en tuin voor op de winter door in de herfst wat onderhoudswerkzaamheden uit te voeren

door Natasja

11 November 2021

Bereid huis en tuin voor op de winter door in de herfst wat onderhoudswerkzaamheden uit te voeren
Advertisement

Elk jaar, met de seizoenswisseling, moet je je levensstijl aanpassen: niet alleen je garderobe, schema's en voedsel, maar ook je huis heeft enige zorg nodig in de aanloop naar de winter. Dus wanneer de temperaturen in de herfst beginnen te dalen en het aantal regendagen toeneemt, moet je de tijd goed benutten door veel kleine huishoudelijke onderhoudstaken uit te voeren die je helpen de winter door te komen zonder al te veel ongemak of onaangename verrassingen.

Vooral wanneer het weer vanaf het einde van de herfst erg koud wordt, is het een goed idee om van het tussenseizoen te profiteren voor een reeks nuttige kleine klusjes. Hier zijn er een paar van.

Advertisement

Als je een irrigatiesysteem hebt en er in de winter kans op vorst bestaat, moet je ook deze aan de kou blootgestelde leidingen voorbereiden door al het water eruit te laten lopen (in het algemeen kunnen ook compressoren worden gehuurd) en in het geval van grotere en complexere systemen moet je per deel optreden om ervoor te zorgen dat het water werkelijk wordt afgevoerd.

Advertisement

Als je ook hogedrukreinigers hebt en deze niet in huis maar in een schuur of bijgebouw bewaart, dan lopen ook deze het risico ernstig te worden beschadigd bij koud weer als ze niet op de winter zijn voorbereid door het water in de leidingen te verwijderen. Als ze barsten en vervormd raken, kan dit leiden tot schade die zeer duur is om te herstellen.

Buitenmeubels en kussens moeten worden gewassen, gedroogd en opgeborgen voordat het te laat is: haal ze naar binnen als je ruimte hebt, of gebruik geschikte kisten om ze in kasten of tuinhuisjes op te bergen, zodat ze niet beschadigd raken en zo mooi mogelijk zijn voor de volgende lente.

De kozijnen van veel soorten ramen, vooral die met PVC-kozijnen, hebben afwateringsgaten waardoor regenwater en overtollig vocht kunnen weglopen en door het kozijn kunnen worden geleid. Ze moeten een paar keer per jaar worden schoongemaakt, ook één keer voor de winter aanbreekt.

Het schoonmaken van de dakgoten is vooral in de herfst zwaar werk als er bomen in de buurt staan, maar het mag niet worden uitgesteld: als ze worden verwaarloosd, vullen de goten zich met vuil dat het water niet laat weglopen en op den duur de einddelen van het dak kan beschadigen, die langer nat blijven. De dakpannen moeten ook grondig worden gereinigd om te voorkomen dat opeenhopingen van bladeren en vuil de watertoevoer belemmeren.

Advertisement

Wanneer de temperatuurschommelingen aanzienlijk worden en tere planten steeds meer uren in het donker en in de kou  dan in de zon verblijven, is het tijd om ze naar binnen te halen voor het te laat is. Kies de meest geschikte plaatsen, rekening houdend met de vochtigheidsgraad, de temperatuur en vooral de hoeveelheid licht die ze nodig hebben, met dien verstande dat plaatsen in de buurt van ramen op het zuiden over het algemeen de voorkeur verdienen, omdat de zonnestralen in de winter zwakker zijn, ook tijdens de warmste uren.

Open haarden en kachels zullen vanaf ergens in de herfst dagelijks aan worden gezet, dus is het nu tijd om te controleren of ze in goede staat zijn en of de rookkanalen goed schoongemaakt zijn.

Ook luchtverwarmingssystemen, ventilatieroosters en aircofilters moeten grondig worden gereinigd voordat ze op volle toeren gaan draaien.

Advertisement

Vergeet niet te controleren of raam- en deurkozijnen goed geïsoleerd zijn, en als dat niet het geval is, repareer ze dan met de juiste afdichtingen om tocht te voorkomen wanneer je het huis begint te verwarmen.

Succes!

Advertisement