Gebruik een paar slimme trucs om de keuken zonder al te veel moeite schoon te maken

door Natasja

10 Oktober 2021

Gebruik een paar slimme trucs om de keuken zonder al te veel moeite schoon te maken
Advertisement

Het schoonmaken van de verschillende kamers in huis kost altijd tijd en energie, en de keuken is een van die ruimtes die je niet te lang mag verwaarlozen, anders lijkt het of het vuil echt niet meer te verwijderen is.


De binnenkant van de ovens, de kookplaat van het gasfornuis, spoelbakken en afvoeren: dit zijn allemaal plekken die steeds vuil worden en wanneer het tijd is om schoon te maken, is het handig een paar trucs te kennen die je helpen om ze efficiënt en naar tevredenheid te verzorgen.

Advertisement

Voor keukenkastjes of alle oppervlakken die met oliespatten vies zijn geworden en daardoor vaak bedekt zijn met een laagje vettig vuil, kun je olie gebruiken! Het lijkt een beetje een paradox, maar minerale olie (of, bij gebrek daaraan, plantaardige of babyhuidolie) kan kleverige vuilvlekken verwijderen, veeg het overschot er vervolgens gewoon af met een droge doek of keukenpapier.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je ziet dat de sponzen die je gebruikt voor de afwas of het schoonmaken vuil zijn of een onaangename geur verspreiden, gooi ze dan niet weg: de sponzen die je gebruikt voor de badkamer kunnen worden gewassen met een beetje bleekmiddel (met handschoenen) en goed worden afgespoeld, maar nog doeltreffender en sneller is het om ze goed in te zepen met azijn (of een mengsel van water en azijn), ze zo uit te wringen dat ze goed vochtig blijven en ze vervolgens ongeveer tien seconden in de magnetron te leggen om ziektekiemen en bacteriën te doden. En dit werkt ook met de sponsen je gebruikt op je afwas!

Creativo

Creativo

Met een kommetje gevuld met water en witte azijn of water en citroensap (ook met de schil) kun je het vuil in de magnetron zacht te maken zonder het urenlang te moeten schrobben. Zet het kommetje er in, doe de magnetron vijf minuten aan, wacht dan nog eens vijf minuten voordat je de deur opent en begin met schoonmaken.

Om te voorkomen dat de spons steeds in het water ligt, kun je een documentenklem gebruiken.

De truc om de spoelbak te poetsen is meel (of maïs-, rijst- of aardappelzetmeel, of ook talkpoeder): strooi dit op de spoelbak (die nog niet te nat mag zijn) en veeg het vervolgens af met een zachte doek, om alle resten van vettig vuil te verwijderen die bij regelmatig schoonmaken nog niet verdwenen waren.

Advertisement

Als de afvoer van de spoelbak moet worden schoongemaakt, vooral als het de afvoer van een voedselrestenvermaler is, kun je er een beetje baking soda in gieten en zoveel mogelijk schrobben met behulp van een tandenborstel, er vervolgens witte azijn over gieten en opnieuw schrobben alvorens met warm water af te spoelen.

Commons wikimedia

Commons wikimedia

Bij gebrek aan doeltreffende schoonmaakmiddelen zijn vaatwastabletten een nuttig alternatief: door ze op te lossen in heet water krijg je een schoonmaakmiddel om zowel het kookblad als de binnenkant en het glas van de oven te reinigen. En ook de roosters en vlamverdelers kunnen in de teil gedompeld worden om het reinigen te vergemakkelijken.

Advertisement

Als het vuil op de branders en de vlamverdelers erg hardnekkig is en moeilijk te verwijderen, doe ze dan in een luchtdichte zak en besproei ze royaal met ammoniak, sluit de zak goed af en wacht een paar minuten voordat je hem weer opent. Keer de zak enkele malen om, zodat de ammoniak zich overal hecht. Wanneer je de zak weer opent, gebruik handschoenen om de onderdelen eruit te halen en spoel ze af onder stromend water, waarbij je zo nodig met een spons de zacht geworden resten wegwrijft.

Creativo

Creativo

Een andere manier om ovenglas schoon te maken is met een mengsel van water, afwasmiddel, baking soda en waterstofperoxide, en dat werkt ook voor het schoonmaken van glaskeramische kookplaten.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voor niet zo oude kalkvlekken op de kraan kun je een microvezeldoek of ook een theedoek (zelfs een oud t-shirt kan) in witte azijn drenken en deze een paar uur, of ook een hele nacht, om de kraan houden; veeg de kraan vervolgens af met een schone doek en hij glimt weer als nieuw.

Succes ermee!

Advertisement