Heb je een salieplant? Ontdek hoe je het in huis en voor je welzijn kunt gebruiken

door Natasja

24 Oktober 2021

Heb je een salieplant? Ontdek hoe je het in huis en voor je welzijn kunt gebruiken
Advertisement

Er zijn veel manieren om salie in huis te gebruiken, en niet alleen in de keuken. De onmiskenbare geur kan op natuurlijke wijze verschillende insecten afweren, ook wanneer het in de grond wordt geplant, en het wordt sinds mensenheugenis in verschillende culturen verbrand voor zuiveringsrituelen. Zo verbrandden de Indianen salie om ruimten en mensen te zuiveren, en schreven aan salie het vermogen toe om te genezen en wijs te worden.

Afgezien van het geloof en de gewoonten is de geur van langzaam verbrande salie, een beetje zoals wierook, aangenaam en helpt ook op natuurlijke wijze vliegen en muggen op afstand te houden, terwijl de bladeren, ook verse, de omgeving op andere manieren kunnen parfumeren.

via healthline.com

Advertisement
Creativo

Creativo

Hoe brand je salie. Het proces wordt ook "smudging" genoemd, en omvat het gebruik van gedroogde salie, zowel gekocht in bosjes als bladeren van de plant geplukt en minstens een week op een droge plaats laten drogen. Je moet er een compact bosje van maken (door het slechts aan één uiteinde vast te binden of ook met paktouw te omwikkelen) en dan alleen het uiteinde aansteken, zodat het begint te branden zonder open vlam, net als wierook. Je kunt het ergens in de kamer laten staan waar je niet direct door de rook wordt bereikt, of je kunt het in je hand houden en er lichtjes mee zwaaien terwijl je door de kamer loopt.

Van salie kan ook een soort thee worden gemaakt die ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen zou hebben, en goed zou zijn voor de mondhygiëne, de gezondheid van de hersenen en de stemming. In sommige landen wordt het door vrouwen in het beginstadium van de zwangerschap gedronken als middel om de symptomen van misselijkheid te verlichten, en er zijn genoeg studies die onderzoeken of het de genezing en de algemene gezondheid van de huid kan bevorderen.

Saliethee wordt bereid met:

  • 15 gram verse salie OF 4 gram gedroogde salie
  • 250 ml water
  • een zoetstof (suiker, of een andere zoetstof, in de gewenste hoeveelheden om de drank te drinken)
  • (facultatief) citroensap

Kook het water en laat de bladeren vijf minuten trekken. De blaadjes worden vervolgens gezeefd en na afkoeling kan de thee worden gezoet en geconsumeerd of naar believen worden gebruikt.

Ook het koken van salieblaadjes, ook als je ze niet voor thee wilt gebruiken, is een natuurlijke en goedkope manier om een aangename aromatische geur in huis te verspreiden, die je ook helpt ontspannen!

Advertisement