Zit de afgebroken sleutel vast in het slot? Probeer deze methodes om hem eruit te halen

door Natasja

09 Oktober 2021

Zit de afgebroken sleutel vast in het slot? Probeer deze methodes om hem eruit te halen
Advertisement

Een van de vervelendste ongelukjes die in het dagelijks leven kunnen gebeuren, is een afgebroken sleutel die in de cilinder van een deurslot of hangslot blijft steken. Dit komt niet vaak voor, maar als je oude sleutels of sleutels van metaal gebruikt die niet erg sterk zijn of een slot hebt dat een beetje defect en stroef is, kan dit gebeuren, en zit je niet alleen zonder sleutel, maar is het slot zelf onbruikbaar totdat het afgebroken stuk uit de cilinder is verwijderd.

Er zijn een aantal trucs die kunnen worden toegepast om dit te doen, hetzij met behulp van professionele gereedschappen, zoals een lockpick, of met behulp van gereedschap dat gemakkelijker in huis te vinden zijn.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

  • Lockpicks: lockpicks kunnen ook gemakkelijk en goedkoop online worden gekocht. Lockpicks zijn gereedschappen met kleine haakjes of dunne metalen draadjes met ruwe randen die de tanden van de sleutel grijpen wanneer ze in de vrije uitsparingen in de cilinder worden gestoken, zodat de sleutel er langzaam wordt uitgetrokken. Voordat je ze gebruikt, en voordat je een van de andere hieronder genoemde remedies gebruikt, is het altijd een goed idee om het slot te smeren door een ontgrendelingsproduct te spuiten, zoals het bekende WD-40 en vele andere. Je kunt het ook gemakkelijker maken om de sleutel te verwijderen met een beetje vaseline (die moeilijker doordringt) of een lichte olie.
  • Pincet: een puntig pincet of een pincet met een schuine punt zijn het best, omdat zij het sleutelstuk iets beter vastgrijpen. Het belangrijkste is dat je hem bij het naderen niet verder naar binnen duwt.
  • Een houtschroef: deze moet zo dun mogelijk zijn, en voorzien zijn van kartels die een beetje aan de sleutel kunnen blijven haken en hem eruit kunnen trekken. Ze moeten op dezelfde manier worden ingebracht als lockpicks, d.w.z. in een opening tussen de sleutel en de gleuf in de cilinder. Een tang wordt gebruikt om de schroef erin te plaatsen en te draaien, en vervolgens wordt de sleutel er met een ferme, beslissende beweging uitgetrokken.
  • Met een beetje handigheid kun je ook een puntig mes met een dun lemmet gebruiken, zoals sommige keukenmessen.
  • Met lijm is het iets moeilijker: soms wordt een zeer sterke lijm gebruikt om de twee delen van de sleutel weer aan elkaar te bevestigen, althans tijdelijk, maar het risico bestaat dat de lijm wordt verspreid op plaatsen waar dat niet nodig is. Of er wordt een harde lijmstift gebruikt, het soort dat je in een lijmpistool stopt, door het met een aansteker te verwarmen tot het heet genoeg is om op de cilinder te drukken zodat het rond de sleutel gaat, en vervolgens zodra het een beetje grip heeft (een kwestie van één of twee seconden) moet het eruit getrokken worden.
Advertisement

Om te zien hoe de andere hierboven vermelde methodes werken en nog enkele andere, bekijk deze video: https://www.pinterest.it/pin/6544361949389349/ 

Dit zijn eenvoudige trucs die een heel vervelende situatie kunnen oplossen! https://youtu.be/kEv92zwta3E

Advertisement