Het onderhoud en de hygiëne van kussens: ontdek nuttige tips om altijd schone kussens te hebben

door Natasja

08 Oktober 2021

Het onderhoud en de hygiëne van kussens: ontdek nuttige tips om altijd schone kussens te hebben
Advertisement

Zweet, speeksel, dode huid, stof: de kussens waarop je elke nacht je hoofd legt, vullen zich van dag tot dag met vuil, wat uitnodigt tot de verspreiding van huisstofmijt en op lange termijn schadelijk wordt voor de gezondheid, vooral voor mensen die lijden aan allergieën of ademhalingsproblemen.

In het algemeen wordt aanbevolen ze ongeveer drie keer per jaar te wassen, en zelfs vaker voor mensen met bepaalde aandoeningen van de luchtwegen, en ze elke dag een half uur in de lucht en in de zon te houden, ook buiten als het weer het toelaat. Ontdek hoe je je hoofdkussens het beste kunt onderhouden, afhankelijk van het type vulling dat ze hebben.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Hoe vaak moeten kussens worden gewassen? Gemiddeld verdient het de voorkeur dit om de vier maanden te doen, maar als je last hebt van aandoeningen aan de luchtwegen of allergieën, kan het ook om de twee maanden. Kussens moeten gemiddeld om de 3 tot 5 jaar worden vervangen.
  • Hoe ze in de wasmachine te wassen: de meeste kussens kunnen in de wasmachine worden gewassen, en het is het beste als een wasmachine met de deur aan de voorkant wordt gebruikt. Als het een bovenlader is, moet het zonder roerarm zijn. Wanneer er een roerarm is, dan moet je de kussens altijd in een verticale positie plaatsen.
  • Over het algemeen wordt een zacht wasprogramma met middelhoge temperaturen aanbevolen; het wasmiddel moet altijd zacht zijn en als een droogtrommel wordt gebruikt, moet deze ook op lage temperaturen worden ingesteld.
  • Hoe om te gaan met verschillende soorten vulling.                                Veren: controleer de etiketten, sommige kunnen in de machine gewassen worden, andere alleen chemisch gereinigd. Gebruik een koude was en een zeer mild wasmiddel, en de droogtrommel moet ook op middelhoge temperaturen worden ingesteld, nooit op hoge.    Memory foam: kan niet in de machine worden gewassen, dus moet het met de hand worden gedaan. Gebruik eerst een stofzuiger om zoveel mogelijk stof en vuil te verwijderen en dep vervolgens de kussens met een met water en milde zeep bevochtigde doek (pure Marseillezeep is prima). Laat ze aan de lucht drogen op een vlakke ondergrond.                                Polyester: deze zijn het best bestand tegen de belasting van de machinewas, maar overdrijf niet met het wasmiddel (altijd mild). Een lepeltje of twee is echt genoeg. De droger is prima.               Gel: hiervoor wordt het wassen met de hand aanbevolen, met een oplossing van water met een beetje baking soda, die met een borstel over het kussen moet worden gesmeerd. Deze moeten ook plat aan de lucht gedroogd worden.                                               Latex: met de hand wassen, in een grote teil of in bad, met lauw water en zeep. Plat laten drogen.
  • Wanneer je onaangename geurtjes ruikt, kun je baking soda erop strooien en het ongeveer een uur laten inwerken voordat je het stofzuigt of wegborstelt. Een spray van water, baking soda en een paar druppels etherische olie (lavendel, eucalyptus, tea tree) helpt ook de geur te verdrijven en hult het kussen in een geur waardoor je beter kunt slapen.

Als ze op de juiste manier worden onderhouden, kunnen hoofdkussens langer meegaan en je een betere nachtrust bezorgen!

Advertisement