Ontdek hoe je gordijnen het best kunt ophangen om ramen breder te laten lijken

door Natasja

10 Oktober 2021

Ontdek hoe je gordijnen het best kunt ophangen om ramen breder te laten lijken
Advertisement

Wanneer je een kamer inricht zijn er een aantal accessoires die een must zijn, en hoewel ze niet de eerste dingen zijn die je opmerkt in de inrichting, dragen ze wel rechtstreeks bij tot het bepalen van de aanblik van de kamer, zoals gordijnen. Als ze geen speciale stoffen of vormen hebben, vallen ze je misschien niet zo op, maar zowel het soort materiaal waarvan ze zijn gemaakt als de manier waarop ze zijn opgehangen, hebben een belangrijke invloed op het ontwerp.

Lees verder voor tips over hoe je ze optimaal kunt gebruiken en ramen groter of hoger kunt laten lijken.

Advertisement

De gordijnroede moet altijd iets breder zijn dan het raamkozijn, omdat de gordijnen op die manier het raam altijd kunnen bedekken, ook al is het maar gedeeltelijk. Het verschil van de gordijnroede ten opzichte van het raamkozijn moet tussen de 20 en 30 cm zijn, en dit dient ook om de indruk te wekken dat het raam breder is: daardoor zal de kamer ook iets ruimer lijken.

Wat de hoogte van de roede ten opzichte van de bovenrand van het raam betreft, wordt meestal een afstand van ten minste 10-15 cm in acht genomen: plaats de roede nooit gelijk boven het raam. Je kunt zelfs proberen het dichter bij het plafond te plaatsen: met andere woorden, als je het hoger plaatst, lijkt het raam hoger, en lijkt de kamer dus ook een hoger plafond te hebben.

Advertisement

Het soort stof: hoe zwaarder de stof is, hoe meer licht er niet doorheen kan schijnen en de kamer donker en soms klein zal lijken. Lichte stoffen in lichte kleuren geven de indruk van lichtheid, en de kamer lijkt helder en luchtig, maar als je daarentegen de indruk van warmte en behaaglijkheid wilt wekken, kun je de voorkeur geven aan zwaardere en meer ondoorzichtige stoffen, tot thermische oplossingen die helpen om in de winter en op koude plaatsen geen warmte te verliezen.


De lengte van het gordijn is een andere niet te onderschatten factor: over het algemeen moeten gordijnen tot aan de vloer reiken. Korte gordijnen kunnen prima zijn in badkamers of keukens, maar woon- en zitkamers, evenals slaapkamers en kantoren, hebben een elegantere oplossing nodig. Binnenhuisarchitecten geven de voorkeur aan gordijnen die helemaal tot aan de vloer reiken, soms zelfs royaal, zodat er een beetje plooien op de vloer ontstaan. Dit kan echter hinderlijk zijn bij het openen en sluiten van de gordijnen, om nog maar te zwijgen van het feit dat zich meer vuil ophoopt en ze vaker zullen moeten worden gewassen.

In ieder geval mag de onderrand van het gordijn niet meer dan 2-3 cm boven de vloer hangen. De breedte is altijd ten minste tweemaal de breedte van het raam.

Advertisement