Geef de keuken een modern tintje met slechts een paar subtiele aanpassingen

door Natasja

09 Oktober 2021

Geef de keuken een modern tintje met slechts een paar subtiele aanpassingen
Advertisement

Hoe langer je in een huis woont, hoe waarschijnlijker het wordt dat het meubilair in sommige kamers een beetje saai of oud wordt, of dat je graag weer iets anders wilt, en dit geldt ook voor de keuken. Het is niet altijd mogelijk om een totale renovatie uit te voeren en soms hoeven de meubels eigenlijk niet echt te worden vervangen, dus in plaats van de hele ruimte te verbouwen kun je gerichte ingrepen bestuderen die er als geheel in slagen het aanzicht van de keuken te veranderen zonder een fortuin uit te hoeven geven of in één keer hoge kosten te moeten maken.

Hieronder vind je een paar handige trucs die je kunt gebruiken als inspiratie voor een kosteneffectieve restyling van de keuken.

Advertisement

Meubels opnieuw verven is de gemakkelijkste stap om te overwegen: een laagje verf bedekt alle tekenen van slijtage en deukjes, maar het belangrijkste is dat het de uitstraling van de hele keuken verandert zonder al te veel moeite te hoeven doen. Het kost misschien wat tijd om goed werk te leveren, maar de resultaten zijn het waard!

Advertisement

Verander de achterwand: het gedeelte van de muur achter het aanrecht en het gasfornuis, de "spatwand", is vaak bedekt met tegels, die kunnen worden vervangen door meer trendy ontwerpen (metrotegels, zeshoekige tegels en tegels die doen denken aan Siciliaans majolica tegels of Portugees azulejos zijn erg in de mode), maar ook met zeer goedkope oplossingen zoals afwasbare kleeffolie. Je kunt ze ook opnieuw schilderen!

Of je nu de kleur van de meubels verandert of niet, een nieuw element dat het verschil kan maken zijn de handgrepen en knoppen op deuren en lades: kies voor modernere en ergonomische exemplaren om de keuken af te werken en comfortabeler in het gebruik te maken.

Boven aanrechten of het kookeiland in het midden van de keuken kun je lampen van het plafond naar beneden laten zakken: ze zien er mooi uit en zijn superhandig om de plaatsen waar je het beste zicht wilt hebben efficiënt te verlichten.

Ook alleen stoelen of een paar afzonderlijke meubelstukken te veranderen kan al een grote invloed hebben op de uitstraling van de hele kamer.

Advertisement

In oudere huizen is de vloer een element dat vaak verouderd is en de schoonheid van de kamer belemmerd: als je genoeg hebt van oude, saaie tegels, kun je een goedkope make-over overwegen met materialen zoals beton. Anders zijn er methoden voor het overschilderen van tegels of ook zelfklevende coatings waarbij je de oorspronkelijke laag niet hoeft te verwijderen.

Denk aan de accessoires: als je oude, saaie, ouderwetse voorwerpen hebt die je niet meer mooi vindt, overweeg dan om ze te vervangen door nieuwere exemplaren en misschien schilderijtjes, planten of vazen toe te voegen om een nieuwe stijl te creëren.

Advertisement

En in plaats van een hele accentmuur kun je ook een deel van de muur in een contrasterende felle kleur schilderen, zoals deze met blinde wandplanken.

Hoe zou jij de keuken willen moderniseren?

Advertisement