Heb je zilvervisjes in de keuken gezien? Probeer ze weg te houden met deze methoden

door Natasja

08 Oktober 2021

Heb je zilvervisjes in de keuken gezien? Probeer ze weg te houden met deze methoden
Advertisement

Heb je wel eens kleine zilverkleurige insecten met lange voelsprieten gezien die heel snel door het huis bewegen als ze gezien worden? De gewone naam is zilvervisje en de officiële naam Lepisma saccharina. Deze onschadelijke diertjes kunnen zich gemakkelijk in vele hoeken van het huis camoufleren en omdat ze zo snel wegschieten zijn ze moeilijk te vangen.

Ze worden aangetrokken tot het huis, vooral in de keukens, door voedsel en papier: ze zijn in feite dol op zetmeel en suiker, die ze in de voorraadkasten maar ook in de boekenkasten vinden. Ze hebben ook een vrij lang leven, ze kunnen tot drie jaar oud worden. Vaak duiden gele vlekken op hun aanwezigheid.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Om ze uit huis weg te houden, kun je een paar natuurlijke methoden toepassen, alvorens over te gaan tot de dodelijke methoden: ze zijn in feite absoluut ongevaarlijk voor ons mensen of huisdieren, en het is niet nodig ze te doden.

Een mechanisme dat kan worden gebruikt om deze insecten af te weren is hun reukvermogen: ze houden niet van de geur van veel kruiden of voedingsmiddelen die voor ons helemaal niet onaangenaam zijn, integendeel.

  • Cederhoutsnippers of etherische olie van cederhout: net als motten ruikt cederhout onaangenaam voor zilvervisjes, dus je kunt er wat van strooien waar je ze gewoonlijk ziet, of ook in de hoeken van voorraadkastplanken en boekenkasten, om ze vrij te houden van deze insecten.
  • Citrusvruchten: gedroogde schil of etherische olie kan net als ceder werken, en voor ons ruikt het lekker.
  • Kruidnagel: niet iedereen houdt van de sterke geur van deze specerij, en voor zilvervisjes werkt het als een natuurlijk afweermiddel.
  • Kaneel, lavendel: gedroogde lavendelbloemen of ook essentiële lavendelolie, evenals kaneelstokjes of kaneelpoeder helpen om ze weg te houden, en als je van deze geuren houdt, kun je ze ook gebruiken om tegelijkertijd een kamer te ontgeuren. Als je bijvoorbeeld een of twee eetlepels baking soda in een kommetje of schoteltje giet en er 3 of 4 druppels essentiële lavendelolie of een theelepel kaneel door mengt, krijg je een aangename geur in huis die helpt om deze insecten weg te houden.

 

Advertisement
Creativo

Creativo

Maar als je een permanente oplossing wilt proberen, kun je boorzuur gebruiken, dat insectendodende eigenschappen heeft.

Heb je deze insecten wel eens in je huis gezien en moeten verwijderen?

Advertisement