Plant de heide in de herfst voor een prachtige bloei en om de tuin in de winter op te fleuren

door Natasja

24 Oktober 2021

Plant de heide in de herfst voor een prachtige bloei en om de tuin in de winter op te fleuren
Advertisement

Er zijn niet veel planten die in de winter een tuin of balkon kunnen opvrolijken met hun bloemen of bladeren: dit is vaak een seizoen met zeer koude klimaten die zelfs vaste planten dwingen in een rustperiode te gaan om in het voorjaar weer te kunnen bloeien.

Tot de weinige winterharde planten die de moeite waard zijn om in je eigen groene hoekje op te nemen, behoren heideachtigen, planten met prachtige stekelige bloeiwijzen die er soms in slagen om zelfs bij een laagje sneeuw en ijs te bloeien, hoewel ze de voorkeur geven aan de volle zon. Inheems in bergachtige gebieden, kan heide ook goed tegen vervuiling in steden, waar hij zelfs in halfschaduw kan worden geplant.

Als je ze in grote plantenbakken of in bloemperken wilt planten, kun je dat het beste in de herfst doen.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

Niet alle heide bloeit in de winter: je moet de voorkeur geven aan Erica carnea of een hybride daarvan, namelijk de Erica Darleyensis. De Erica carnea wordt tussen 15 en 35 cm hoog, afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling, terwijl de Erica Darleyensis ongeveer 60 cm hoog wordt: het is een goed idee om de Darleyensis achter de Erica carnea te gebruiken om een mooie blikvanger in de tuin te creëren.

Hoewel ze goed in de zon groeien, is het op plaatsen met een warm klimaat en hete zomers het beste om ze tegen sterke zonnestralen te beschermen en de voorkeur te geven aan een opstelling in de halfschaduw. De Erica carnea, bijvoorbeeld, groeit in het wild in de bossen en kan al in februari beginnen te bloeien en dat de hele lente en tot in de zomer blijven doen (ook de hele zomer, onder de juiste omstandigheden). De bloemetjes zijn ook aangenaam geurend.

Advertisement

Beide soorten geven de voorkeur aan zure grond vermengd met turf. De grond moet goed gedraineerd zijn en niet te lang droog blijven. Het is dan ook belangrijk eraan te denken regelmatig water te geven in het voorjaar en vooral in de zomer, al moet dit niet te veel zijn, want ze zijn gevoelig voor waterretentie.

Ze kunnen worden geplant in potten, met een redelijke diepte en een diameter van ten minste 20 cm, of in de volle grond, waar ze het best tot hun recht komen.

Ze zijn geschikt voor borders maar kunnen ook hele delen van de tuin bedekken, en zijn favoriet voor rotsachtige delen op plaatsen met een kouder klimaat. Ze kunnen worden gecombineerd met andere acidofiele planten die vergelijkbare eisen stellen aan irrigatie en blootstelling.

Het zijn werkelijk prachtige en winterharde planten die zeker het overwegen waard zijn om aan je tuin toe te voegen!

Advertisement