Moet je snel de douchekop ontstoppen? Probeer een snelle en eenvoudige methode

door Natasja

07 Oktober 2021

Moet je snel de douchekop ontstoppen? Probeer een snelle en eenvoudige methode
Advertisement

Het is onvermijdelijk dat het water dat door de gaatjes van de douchekop stroomt, na verloop van tijd kalkafzetting achterlaat die op den duur de gaatjes verstopt en de doorgang van het water verhindert. Daardoor werkt de douchekop veel minder goed, en als je er niet snel wat aandoet, wordt het verwijderen van kalkaanslag een bijzonder vervelend klusje.

Ook als het water in de leidingen niet erg hard is, kan dit toch voorkomen, zodat je het beste wat vaker een kort, eenvoudig onderhoud uit diente te voeren, bijvoorbeeld bij een grondige schoonmaakbeurt in de badkamer, in plaats van een beroep te moeten doen op methoden die veel langer duren en soms meerdere pogingen vergen voordat ze echt werken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een methode die je kunt proberen wanneer je merkt dat kalk de waterstroom begint te verminderen, is het gebruik van een citroen.

Je kunt het sap van een citroen uitpersen in een glas en er een tandenborstel in dopen, waarmee je onmiddellijk over de douchekop wrijft. Je kunt het beste een tandenborstel met harde borstelharen gebruiken, en proberen deze precies in de kleine gaatjes te krijgen, anders kun je ook een wattenstaafje proberen, maar dat past niet in de gaatjes. Laat het een tijdje inwerken en wrijf de hele douchekop schoon om hem weer glanzend te krijgen, laat vervolgens het water er doorheen stromen om te zien of de situatie verbeterd is: als het niet zo erg verstopt was, werkt dit vrij goed. Als alternatief kun je ook een uitgeperste halve citroen gebruiken en de tandenborstel er direct op wrijven en vervolgens op de douchekop. Je zou ook witte azijn kunnen proberen.

Je kunt ook proberen de gaatjes vrij te maken met een metalen naald of speld (misschien nadat je de zone met een zure stof zoals citroensap of azijn hebt bevochtigd), hoewel het prikken met de naald of speld in de gaatjes de gaatjes op den duur kan beschadigen, dus je moet voorzichtig zijn.

Als de situatie ernstiger is, moet de douchekop worden ondergedompeld in een oplossing van water en azijn in gelijke delen: voor de douchekoppen die niet kunnen worden gedemonteerd, volstaat het een stevige plastic zak met de vloeistof te vullen en deze strak om de douchekop te sluiten, met een elastiekje om hem op zijn plaats te houden, en het een nacht te laten werken.
Als de douchekop daarentegen kan worden gedemonteerd of een beweegbare arm heeft waarmee hij in een teil kan worden geplaatst, gebruik die dan, altijd gevuld met water en azijn.

Het is veel fijner om te douchen als de douchekop niet verstopt is!

Advertisement