Smeedijzeren meubels: laat je inspireren door vele ideeën om in het hele huis te gebruiken

door Natasja

07 Oktober 2021

Smeedijzeren meubels: laat je inspireren door vele ideeën om in het hele huis te gebruiken
Advertisement

Smeedijzer is een uiterst duurzaam materiaal, vrijwel eeuwig als het met de juiste zorg wordt onderhouden, en wordt in feite gebruikt voor buitenmeubilair en historisch gezien dateren de eerste toepassingen (voor schepen, wapens en meer) al van duizenden jaren geleden. Het is een kneedbaar metaal, waardoor het vele verschillende vormen kan aannemen en zijn onmiskenbare kleur past werkelijk overal bij.

Het is ook prachtig om het in woninginterieurs te zien: tafels, bedden maar ook diverse architectonische elementen. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Met siermotieven die doen denken aan de balustrades van villa's van vroeger, is deze consoletafel zeer elegant en luxueus.

Advertisement

Ook zonder alle ruimte onder de plank te vullen, zijn de smeedijzeren leuningachtige poten nog steeds erg mooi.

Tafels zijn een andere categorie meubels die zich lenen om van smeedijzer te worden gemaakt en ze hoeven geen klassieke vorm te hebben: deze salontafel met moderne en essentiële lijnen is hiervan het bewijs.

Smeedijzeren bedden hebben vaak een vintage uitstraling en passen bij klassieke maar ook bij rustieke inrichtingen.

Maar ook in dit geval volstaat het te kiezen voor modernere ontwerpen, eventueel geometrisch, en het smeedijzeren bed wordt geschikt voor verschillende en hedendaagse contexten.

Advertisement

Wanneer het wit geschilderd wordt ziet het er beslist romantischer uit, vooral met delicate, zachte vormen zoals dit bed.

Een kleine smeedijzeren boekenkast, elegant en klassiek: het zou een handig rek in de keuken kunnen worden, of de perfecte plek om plantenpotten neer te zetten.

Advertisement

In plaats van glazen deuren, smeedijzeren elementen: een origineel idee voor keukenkasten of andere meubels in huis.

Deze smeedijzeren hoekkast wordt op originale manier gebruikt als barkast, maar kan ook in de keuken gebruikt worden om flessen of etenswaren buiten de koelkast te bewaren, ook potten, of in de badkamer!

Advertisement

Niet alleen in de tuin: smeedijzeren leuningen zijn ook mooi in huis, vooral in combinatie met stenen treden, vooral marmer.

Dit Art Nouveau ontwerp is echt onweerstaanbaar.

Advertisement

Ook hier leuningen, maar met een beslist modernere en essentiëlere look.

In plaats van een deur of een glas-in-loodraam kun je ruimtes ook ideaal scheiden met andere elementen, zoals een smeedijzeren traliewerk, zelfs een gedeeltelijk traliewerk. Deze, die perfect in een boog past, is een zeer stijlvol detail.

Advertisement

Als je enkele elementen van een hek of traliewerk hebt gerecycled, kun je ze gebruiken om de muren in huis te versieren, of eventueel als latwerk om klimplanten op het balkon of terras te laten groeien. Maar dit type decoratie kan ook worden nagemaakt met materialen die smeedijzer imiteren.

Zou je het leuk vinden om met dergelijke ideeën je huis in te richten?

Advertisement