Heb je oude lakens die je wilt weggooien? Recycle ze met deze nuttige en creatieve projecten

door Natasja

05 Oktober 2021

Heb je oude lakens die je wilt weggooien? Recycle ze met deze nuttige en creatieve projecten
Advertisement

Lakens worden elke nacht gebruikt en aangezien ze zeer snel vuil worden, zodat je ze vaak moet wassen, met wasbeurten op hoge temperatuur of met additieven om ze te ontsmetten. Op den duur verslijten de stoffen en kunnen de lakens scheuren en verkleuren, of ze kunnen vlekken krijgen die moeilijk te herstellen zijn. In plaats van ze weg te gooien, kun je ze echter met enkele creatieve ideeën recyclen, en niet alleen als poetslappen.

Ze kunnen nuttige voorwerpen worden of andere voorwerpen die je al in huis hebt op een originele manier versieren. Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

Advertisement

Om manden van verschillende formaten te weven, die in elke kamer van het huis als houder kunnen worden gebruikt, knip je de lakens in lange stroken, die aan elkaar worden geknoopt tot een lint, en haak je ze vervolgens in de vorm van de mand. Je kunt ook een extra accent geven door elke strook met gekleurd garen vast te zetten. 

Er zijn ook videohandleidingen te volgen waarbij je niet hoeft te haken, maar gewoon plastic kabelbinders met bevestigingsoog gebruikt die een beetje als grote naalden gebruikt kunnen worden!

Advertisement

Een ander idee om inspiratie op te doen is dit: gebruik oude lakens om niet alleen de binnenkant van rieten manden of dozen te bekleden, maar ook een oud metalen wagentje. Als hij nog in goede staat is, hoef je hem alleen maar een beetje schoon te maken, roest te verwijderen en eventueel te verven en met de binnenbekleding wordt het een handige wasmand met een shabby chic uitstraling.

Deze poef is gemaakt van een vlechtwerk van aan elkaar genaaide lakens!

Het is ook eenvoudig om van stroken lakens tapijten te maken: ze kunnen geweven worden met een enkel stuk band, gemaakt van verschillende stroken die samengevoegd zijn...

... Of je kunt een geperforeerde rubberen mat nemen, zoals een antislipmat en in elk vak stukjes stof binden tot het helemaal vol is.

Advertisement

Het is ook heel eenvoudig om gordijnen te maken van repen stof van oude lakens: een heel goedkope manier om ramen te bedekken.

Als je de kledingkast nog mooier wilt maken, kun je ook de kleerhangers versieren! Ze bekleden met reepjes stof is een eenvoudig en creatief idee, en als je er eerst wat restjes dunne opvulvellen bij doet, heb je niet alleen mooie maar ook supercomfortabele kleerhangers, van het soort dat geen sporen achterlaat op opgehangen kleren.

Advertisement

Je kunt je hond blij maken met oude lakens door speelgoed voor hem te maken om mee te spelen!

Heb jij al eens creatieve projecten gemaakt met oude lakens?

Advertisement