Wat zijn de vuilste plekken in huis? Zoek uit waar de meeste ziektekiemen en bacteriën zich schuilhouden

door Natasja

08 Oktober 2021

Wat zijn de vuilste plekken in huis? Zoek uit waar de meeste ziektekiemen en bacteriën zich schuilhouden
Advertisement

Elk huis moet regelmatig worden schoongemaakt om het zo hygiënisch mogelijk te houden en de kans op ziekten als gevolg van contact met schadelijke bacteriën te beperken. Maar terwijl sommige schoonmaakbeurten kunnen worden uitgesteld, is dat met andere niet mogelijk en moet een aantal gewoonten worden aangenomen om ongewenste contaminatie te helpen voorkomen.

Als je er goed over nadenkt, zijn er veel oppervlakken in huis waar heel veel ziektekiemen en bacteriën zich schuilhouden, maar sommige zijn iets gevaarlijker dan andere, zoals je hieronder kunt lezen.

Advertisement
Creativo

Creativo

De badkamer is zeker een van de kamers in huis waar veel ziektekiemen en bacteriën zich verspreiden, vooral rond het toilet. Het is een plaats waar stilstaand water in contact komt met uitwerpselen en urine, die ziekteverwekkers kunnen bevatten. Je moet dus de toiletbril omlaag doen voordat je doorspoelt, vaak bleekwater gebruiken in het toilet, maar ook producten op basis van bleekwater of, bij gebrek daaraan, andere ontsmettingsmiddelen gebruiken voor al het sanitair en de tegels, de voegen schoonmaken en stilstaand water vermijden.

De kamer moet ook zo veel mogelijk worden geventileerd, elke dag, en handdoeken en badjassen moeten bij voorkeur buiten of in ieder geval uit de buurt van het toilet en de douche of het bad worden gehouden, zodat ze minder vocht opnemen. Handdoeken en badjassen mogen alleen op het lichaam worden gebruikt wanneer ze droog zijn, en volgens de hygiënevoorschriften moeten ze na 3 keer gebruik worden gewassen. Het is ook raadzaam om borstels, make-upkwasten en tandenborstels zo ver mogelijk van het toilet en de natste delen van de badkamer te houden.

 

 

Advertisement
Creativo

Creativo

De koelkast mag in geen geval worden verwaarloosd: al het voedsel dat je erin legt kan onder een bacteriële flora zitten die in de meeste gevallen onschadelijk is, maar wanneer het in te grote hoeveelheden aanwezig is, kan het na inname ziekte kan veroorzaken. En dan zijn er nog bacteriën en agentia die altijd schadelijk of giftig zijn, zoals salmonella. In deze gevallen is niet alleen het inslikken gevaarlijk, maar ook indirecte besmetting: het kan gebeuren dat een besmet levensmiddel de ziekteverwekker overbrengt op de houder in of de plank van de koelkast, die dan een transportmiddel wordt om andere levensmiddelen te besmetten.

Daarom is het belangrijk alleen voedsel in de koelkast te zetten dat koel moet worden bewaard, en het op de juiste manier te bewaren (bakjes, papieren zakken, foliepapier, afhankelijk van het voedsel), maar vooral nooit te veel tijd te laten verstrijken voordat de koelkast wordt leeggemaakt en grondig wordt schoongemaakt, waarbij je de planken eruit moet halen.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Ventilatoren, ventilatiesystemen en airconditioners: alles wat de lucht doet stromen, filtert en de kamers lucht geeft, moet altijd gecontroleerd worden. Ventilatoren en filters van verschillende verwarmingstoestellen, evenals luchtbevochtigers, moeten ten minste een paar keer per jaar worden gewassen en gereinigd. Als ze lange tijd vuil blijven, verspreiden ze niet alleen stof, maar ook alle ziektekiemen en bacteriën die zich op het vuil hebben voortgeplant in de omgeving.

Ook in het dagelijks leven moet aan vele andere voorzorgsmaatregelen worden gedacht, zoals het wassen en ontsmetten van de sponzen en doeken die je gebruikt om schoon te maken, waarbij je ze bij voorkeur altijd gebruiken om slechts één ruimte of oppervlak in het bijzonder schoon te maken. Dit zijn veel kleine voorzorgsmaatregelen die je helpen gezonder en veiliger te leven.

Advertisement