Vloerkleden: ontdek hoe je ze het best kunt reinigen en behandelen, zodat ze er altijd piekfijn uitzien

door Natasja

19 Oktober 2021

Vloerkleden: ontdek hoe je ze het best kunt reinigen en behandelen, zodat ze er altijd piekfijn uitzien
Advertisement

Alle vloerkleden in huis, van het badkamerkleedje tot eventuele vloerbedekking, zijn echte broedplaatsen voor bacteriën: ook als je eraan denkt om er alleen met schone pantoffels en schoenen op te lopen, is het onvermijdelijk dat stof, etensresten, haar en vele andere soorten vuil zich tussen hun vezels afzetten. En verder, hoe meer je er over loopt, hoe meer al dat vuil zich verplaatst van kamer naar kamer. Als je kinderen of honden hebt, is het bijzonder gevaarlijk om te vergeten ze regelmatig schoon te maken.

Stofzuigen is essentieel en mag nooit worden vergeten, maar hoe was je ze als het tijd is voor een grondiger schoonmaakbeurt?

Advertisement
Creativo

Creativo

In het geval van kleine synthetische tapijten, zoals die welke vaak in badkamers worden gebruikt en die doordrenkt raken met vocht, moeten vrij vaak worden gewassen, maar gelukkig is het gemakkelijk om ze thuis te behandelen: klop ze goed uit in de open lucht om het meeste vuil te verwijderen, stofzuig ze dan eventueel (als ze droog zijn) om het wassen te vergemakkelijken en tot slot kun je ze in de wasmachine wassen.

Meestal staan er wasinstructies op de etiketten: als de kleur resistent is, kun je middelhoge temperaturen gebruiken, anders kun je beter geen verkleuring riskeren. Je kunt gewone wasmiddelen gebruiken, eventueel ook met toevoeging van ontsmettingsmiddelen. Of gebruik een beetje azijn direct in de trommel. Het is belangrijk ze goed gestrekt te drogen, nog beter is het ze te laten hangen op een luchtige plaats waar ze niet het risico lopen lang vochtig te blijven, waardoor schimmel tussen de vezels kan ontstaan.
Als het tapijt muf ruikt, kan het worden voorbehandeld door het te weken in heet water met een beetje waterstofperoxide.

Wanneer de tapijten daarentegen klein zijn en gemaakt zijn van katoen of wol (of natuurlijke vezels), kun je de tapijten die niet dreigen te verkleuren met de hand wassen met een mild reinigingsmiddel, schrobben met een borstel of ook met een grote spons. Spoel ze goed uit en dompel ze vóór de laatste spoeling in een beetje witte azijn om zeepresten tussen de vezels te verwijderen en ze schoner en zachter te maken. Als je klaar bent met spoelen, wikkel en rol ze dan op in een paar oude dikke handdoeken en druk ze aan (ook erop staand) zodat al het water door de handdoek wordt geabsorbeerd. Hang ze dan te drogen op een warme, luchtige plaats.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Voor vloerbekleding daarentegen is het belangrijk zo vaak mogelijk te stofzuigen, en vervolgens over te schakelen op stoomreiniging voor occasionele behandelingen: dit wordt meestal gedaan door professionele diensten, maar je kunt ook reinigers/stofzuigers huren om het zelf te doen. Na het schoonmaken dien je 24 uur lang niet met schoenen op de vloerbedekking te lopen, eventueel alleen met schone sokken.

Als je echter vlekken wilt verwijderen met een of ander tapijtproduct, test het dan altijd eerst op een onopvallende plaats om te zien of de vloerbedekking erdoor beschadigd wordt.

Voor grote vloerkleden is het altijd beter een grondige reiniging over te laten aan gespecialiseerde bedrijven: doe om de paar jaar (meestal twee of drie) een beroep op professionele diensten en zorg ervoor dat je de rest van de tijd vaak stofzuigt en zo snel mogelijk ingrijpt bij eventuele vlekken, maar altijd in de zin van deppen en het vuil opnemen, niet schrobben met doe-het-zelfproducten of -middelen, tenzij je die al hebt getest zonder onaangename verrassingen.

Advertisement