Ontdek de perfecte planten om het vocht in huis te absorberen

door Natasja

29 September 2021

Ontdek de perfecte planten om het vocht in huis te absorberen
Advertisement

Planten maken niet alleen elk huis mooier en gezelliger, ze kunnen ook de kwaliteit van het leven verbeteren. Sommige soorten zijn in staat giftige stoffen uit de lucht te filteren en sommige meer dan andere zijn ook nuttig om de vochtigheidsgraad in huis te verlagen.

Hoewel planten water hoofdzakelijk via hun wortels opnemen (waar ze de voedingsstoffen vandaan halen die ze nodig hebben om te overleven), kunnen hun bladeren dit ook, zij het iets minder efficiënt. Bijna alle planten kunnen dus vocht opnemen wanneer er een beetje condensatie op hun bladeren is, maar er zijn planten die beter dan andere in staat zijn om te profiteren van het vocht dat in een gesloten omgeving circuleert. Dit zijn epifyten of xerofiele planten, zoals sommige van de hieronder genoemde mooie en gemakkelijk te vinden planten.

via Journal of Islamic Architecture

Advertisement

Tillandsia

Tillandsia

pxfuel.com

De Tillandsia https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/hpgen/plants-that-absorb-humidity.htm is een epifyt met luchtwortels, ook wel luchtplantje genoemd. Zoals alle epifytische planten groeien ze in hun natuurlijke habitat dicht bij andere planten, maar niet als parasiet: ze leven, met hun luchtwortels, van het water en het vocht dat ze uit de omgeving halen, en hoeven dus niet te worden ingegraven.

Er zijn veel verschillende soorten en ze zijn ook zeer decoratief en geschikt voor gebruik in veel verschillende decoratiestukken: een uitkomst voor wie niet te veel tijd wil besteden aan de verzorging van de planten en tegelijkertijd op een originele manier wil decoreren.

Advertisement

Sansevieria en aloë vera

Sansevieria en aloë vera

Commons Wikimedia


Als xerofyt is de Sansevieria trifasciata een plant die gewend is aan een droog klimaat en bestand is tegen langdurige droogteperiodes. Dit betekent ook dat hij vocht absorbeert en koestert en spaarzaam moet worden besproeid. Het zet 's nachts ook CO2 om in zuurstof door de giftige stoffen uit de lucht te filteren, waardoor het geschikt is voor gebruik in de slaapkamer.

Ook de aloë vera heeft soortgelijke kenmerken: het heeft weinig water nodig, maakt de lucht gezonder, is in staat vocht uit de omgeving op te nemen en is altijd een favoriet in de binnenhuisarchitectuur.

Varens: hertshoornvaren en vogelnestvaren

Varens: hertshoornvaren en vogelnestvaren

Commons Wikimedia

Varens zijn ook geschikt voor vochtige omgevingen, waarin ze goed gedijen. Twee soorten die iets minder voorkomen dan de Boston varen, en waar ook onderzoek naar is gedaan, zijn de Platycerium bifurcatum (ook wel hertshoornvaren genoemd) en de Asplenium nidus (ook wel nestvaren of vogelnestvaren genoemd). Beide zijn zeer mooi en decoratief, de eerste is een epifytische plant die je in de natuur op boomstammen en takken aantreft, terwijl de andere een xerofyt is die warme klimaten goed verdraagt, maar ook aanzienlijke afmetingen kan bereiken.

Een waarschuwing: het feit dat deze planten water kunnen opnemen via hun bladeren betekent niet dat ze geen water behoeven te krijgen. Elk van hen zal water moeten krijgen naar gelang zijn specifieke behoeften, en in het geval van varens zal dit iets vaker zijn dan bij de andere genoemde soorten.

Advertisement