Is de bodem van de pan vies? Je kunt de absorberend papier truc proberen

door Natasja

30 September 2021

Is de bodem van de pan vies? Je kunt de absorberend papier truc proberen
Advertisement

Koken met je favoriete kook- en steelpannen betekent vaak dat je ze na elk gebruik grondig moet schoonmaken: als je ze, al is het maar één keer, wat minder goed afwast, wordt het vuil dat op de pan achterblijft een vlek die moeilijk te verwijderen is wanneer hij worden blootgesteld aan de warmte bij de volgende kookbeurt.

Je hebt echter niet altijd de tijd of het geduld om alle nodige zorg aan het schoonmaken te besteden, en zo eindig je met steel- of kookpannen waarvan de bodem is verpest door donkere vlekken. In deze gevallen kun je zeep en schuursponsjes gebruiken, of minder vermoeiende middelen proberen, waarvoor je alleen absorberend papier en weinig anders nodig hebt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat je nodig hebt:

  • Een metalen schuursponsje
  • Absorberend papier
  • Witte azijn OF                                                                                                                                            ook zout, afwasmiddel

Hoe ga je te werk met alleen azijn:

    1. Leg een handdoek op het aanrecht (als je het moet beschermen) en zet de kook- of steelpan met de verbrande, vuile bodem erboven op. Wrijf wat van het vuil weg met het metalen schuursponsje.
    2. Bedek de bodem met absorberend papier.
    3. Giet er azijn over en laat het een paar uur weken.

Met deze methode kun je de lichte vlekken of recente afzettingen verwijderen. Anders kun je een andere manier proberen:

  •  Na het schrobben met het sponsje, strooi er een beetje zout over.
  • Voeg een paar druppels afwasmiddel toe en wrijf het in met het sponsje zodat het zich overal verspreidt (en een deel van het vuil begint los te komen).
  • Bedek alles met absorberend papier.
  • Giet er witte wijnazijn over, net genoeg om het nat te maken.
  • Wacht 10 minuten en controleer: het verschil zal opmerkelijk zijn!

Een andere methode die je kunt proberen is met citroenzuur: je moet de lege pan op het vuur verwarmen alsof je gaat koken. Zodra het een beetje warm is (het hoeft niet kokend te zijn, minder dan een minuut is genoeg), besproei je het met een mengsel van water waarin je twee eetlepels citroenzuur hebt opgelost, en met handschoenen aan schrob je met het schuursponsje zolang het nog warm is.

Wat is jouw favoriete methode om de bodem van steel- en kookpannen schoon te maken?

Advertisement