Ruikt je was heel muf? Ontdek de trucs om dit te vermijden

door Natasja

29 September 2021

Ruikt je was heel muf? Ontdek de trucs om dit te vermijden
Advertisement

Heb je wel eens kleren gewassen die aan het eind van de wascyclus een vieze geur hadden toen ze uit de wasmachine kwamen? In de meeste gevallen is dit een sterke muffe geur of in ieder geval een andere onaangename geur, en mensen denken vaak dat een tweede wasbeurt met meer wasmiddel of wasverzachter de oplossing is, terwijl dit juist moet worden vermeden.

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken voor dit verschijnsel en ook een aantal nuttige remedies en trucs om het te voorkomen. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • De eerste oorzaak van niet lekker ruikend wasgoed is het na de wasbeurt te lang in de wasmachine te laten zitten en dus te lang te wachten met het ophangen of drogen van het wasgoed. Open in plaats daarvan het deurtje onmiddellijk na het wassen en wacht zo kort mogelijk met ophangen of drogen.
  • Laat, ook als je de trommel hebt leeggemaakt, het deurtje altijd een paar uur open, zodat het vocht binnenin niet opgesloten raakt en schimmelvorming optreedt.
  • Controleer altijd de afdichtingen en alle kieren en spleten rond het deurtje: water en vuil verzamelen zich daar en moeten na elke wasbeurt of ten minste eenmaal per week met de hand worden verwijderd. Je kunt het schoonmaken met een in azijn of waterstofperoxide gedrenkte doek (als je het niet vaak doet) of alleen een vochtige doek (als je vaak doet). Te vaak gebruik van azijn kan het rubber beschadigen, dus het is het beste om het deurtje schoon en schimmelvrij te houden.
  • Vóór elke wasbeurt kun je ook baking soda in de trommel of ook in de deurafdichting gieten om onaangename geurtjes te neutraliseren.
  • Gebruik niet te veel wasmiddel of wasverzachter: overtollig zeep hoopt zich op tussen de vezels van het wasgoed en veroorzaakt onaangename geurtjes, om nog maar te zwijgen van het feit dat het schadelijk is voor het milieu.
  • De wastemperatuur: om te voorkomen dat kleding wordt beschadigd en voor een zachtere was moe je de temperatuur zo laag mogelijk houden (30 of 40 graden) en ook het centrifugeprogramma verlagen. Aan de andere kant betekent dit echter dat niet alle bacteriën worden gedood die op het wasgoed en in de leidingen van het apparaat achterblijven, en dat de droogtijden langer worden. Hoe kun je dit oplossen? Voeg ontsmettingsmiddelen toe aan de was (er zijn er genoeg te koop), of, bij kleding die er tegen kan, azijn. En doe dan één keer per maand een lege wasbeurt op hoge temperatuur (minstens 60°), met slechts een kopje azijn in de trommel of het wasmiddelbakje.

Als je geen tijd hebt om de wasmachine schoon te maken en de was opnieuw te wassen, dan kun je proberen de vieze geur tegen te gaan door de kleren op een warme plaats aan de lucht te laten drogen, eventueel ook in direct zonlicht als de zon niet te sterk is (of in ieder geval niet te lang, om verharding en verkleuring van de stoffen te voorkomen). Je kunt eventueel ook een sprayflacon bereiden met water (gedistilleerd of gedemineraliseerd water zou beter zijn), een theelepel baking soda en een paar druppels etherische olie (munt, eucalyptus, lavendel, citrusvruchten zijn de beste) en dit op de stoffen te verstuiven om ze op een delicate manier lekker te laten ruiken.

Advertisement