De badkamer grondig schoonmaken: ontdek hoe je met azijn en andere methodes sanitair en tegels witter kunt maken

door Natasja

28 September 2021

De badkamer grondig schoonmaken: ontdek hoe je met azijn en andere methodes sanitair en tegels witter kunt maken
Advertisement

Soms, hoe hard je ook je best doet om het sanitair en de tegels schoon te maken, als je de moeilijkste spleten niet aanpakt, of als het water erg hard is en kalkaanslag veroorzaakt, krijg je kringen en vuilafzettingen die echt lelijk zijn om te zien. En soms ontstaat ook op de eenvoudigste oppervlakken, zoals de wastafelkom, een heel licht laagje, dat na verloop van tijd steeds duidelijker wordt als niet de juiste methodes worden gebruikt.

Dus als het het moment daar is om het op de 'harde' manier te proberen, kunnen azijn en een paar andere nuttige trucs worden toegepast. Lees verder om uit te vinden hoe je het sanitair van de badkamer er weer als nieuw uit kan laten zien.

Advertisement
Creativo

Creativo

  •   Azijn in het toilet: sprenkel een flinke hoeveelheid azijn op de toiletpot en sluit de wc-bril en het deksel, laat het ongeveer 20 minuten inwerken. Na deze tijd gebruik een spons - licht schurend indien nodig - of een oude tandenborstel en schrob de hele pot, inclusief de delen onder de rand en rond de pinnen van het deksel. Spoel af en droog de buitenkant met een doek.
  • Azijn voor de tegels: spatten van water, tandpasta maar ook vuil dat zich steeds meer op de muren afzet, kan strepen en vlekken veroorzaken. Je kunt effectief schoonmaken en ontgeuren met azijn. Vul een teil met tweederde warm water en eenderde azijn, en gebruik een spons om de muur grondig te schrobben. Als alternatief kun je water en azijn in een sprayflacon mengen en rechtstreeks op de tegels spuiten, waarbij je ook een microvezeldoek gebruikt. Op deze manier zul je in staat zijn om alle lichte kalkaanslag te verwijderen.
  • Azijn en citroen voor de wastafel: meng gelijke delen heet water en azijn in een flacon of teil, en voeg dan het sap van een citroen toe. Wrijf met een spons of microvezeldoek de hele wastafelkom schoon, en vergeet de kranen niet, waar je de azijn ook kunt laten inwerken en vervolgens met een oude tandenborstel het vuil kunt verwijderen.
  • Azijn voor de douche: op dezelfde manier als voor de wastafel, met of zonder citroen, kun je het glas van de douchecabine schoonmaken, maar ook de douchevloer. Heeft de vloer echter een agressievere werking nodig, giet er dan (sluit de aftapplug) 250 ml zuivere azijn in en laat dit een half uur inwerken alvorens te schrobben en af te spoelen.

Sanitair dat lange tijd niet is gebleekt en schoongemaakt, ziet er echter vaak niet zo goed als nieuw uit met azijn alleen, tenzij je het proces vele malen herhaalt gedurende meerdere dagen achter elkaar. Er bestaat een zeer doeltreffende truc om een reeds lang bestaande situatie te herstellen, maar deze moet pas echt als laatste hulpmiddel worden toegepast: schuurpapier met een zeer fijne korrel of staalwol 00000, d.w.z. schuurmateriaal met een zeer fijne korrel. Hoe delicaat ze ook zijn, ze eroderen het oppervlak van het sanitair tot een minimum: ze kunnen al het vuil en oude vlekken verwijderen, ook oude schimmel-, roest- en kalkvlekken, maar ze kunnen de afwerking aantasten. Je kunt het op één plek uitproberen en zien of het resultaat je bevalt, voordat je verder gaat om alle vlekken te verwijderen.

Succes met het schoonmaken!

Advertisement