Werkt de mokkapot niet meer goed? Misschien moet je hem grondig schoonmaken, wat je gemakkelijk thuis kunt doen

door Natasja

27 September 2021

Werkt de mokkapot niet meer goed? Misschien moet je hem grondig schoonmaken, wat je gemakkelijk thuis kunt doen
Advertisement

Een goede kop koffie zetten met een mokkapot is een kunst, een klein dagelijks ritueel waar velen van ons niet zonder kunnen. Het is een drank die vaak wordt gedronken, dus het koffiezetapparaat wordt ook vaak gebruikt. Na verloop van tijd kan door slijtage van de verschillende onderdelen het apparaat wat minder goed gaan werken, zodat het moet worden vervangen. Als de mokkapot echter goed en regelmatig wordt schoongemaakt, kan de levensduur worden verlengd en kan de aanschaf van reserveonderdelen worden uitgesteld.

Het is ook nodig de mottapot grondig schoon te maken als het lange tijd niet is gebruikt of als het te lang slechts vluchtig na elk gebruik is schoongemaakt. Zoek uit hoe je dit moet doen.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Eenmaal per week, vooral als je de mokkapot elke dag gebruikt, zou zou je elk onderdeel met witte azijn schoon moeten maken. Het enige wat je hoeft te doen is een teil met zeer warm water te vullen, er 30 ml azijn in te gieten en de verschillende onderdelen van de machine 20-30 minuten te laten weken. Daarna afspoelen en onmiddellijk afdrogen. Maak op dat moment nep "koffie", d.w.z. vul het reservoir met water maar doe geen poeder in het filter, om de mokkapot van eventuele resten te ontdoen.

Andere middelen voor het schoonmaken van de mokkapot:

  •     Citroenzuur: dit is ideaal als er kalkresten moeten worden verwijderd. Vul het waterreservoir tot aan het ventiel met water en twee of drie eetlepels citroenzuur, zorg ervoor dat het poeder goed verdund is, en zet de pot op het vuur. Wanneer de mokkapot klaar is met het uitgieten van de vloeistof, laat je hem een half uur dicht en leeg je hem, vervolgens verwijder met een tandenborstel de losgeweekte korsten en spoel hem af met heet water, waarna je hem onmiddellijk afdroogt.
  • Baking soda om vlekken van de buitenkant van de mokkapot te verwijderen: maak een pasta van baking soda en water en wrijf dit in met een oude tandenborstel of een niet-schurend sponsje. Dezelfde pasta kan worden gebruikt om de binnenkant schoon te maken, en ook daar kun je een schuursponsje gebruiken. Als je geen citroenzuur hebt, kun je in plaats daarvan ook een theelepel baking soda gebruiken, op dezelfde manier als hierboven.
  • Citroensap en water kunnen ook bevlekte pakkingen bleken. Als ze echter zwart zijn geworden, moeten ze worden weggegooid en vervangen door nieuwe.

Een grondige reiniging van je koffiemachine van tijd tot tijd kan hem echt voor een lange tijd in topconditie houden!

Advertisement