Wil je dennenappels bleken voor je knutselwerkjes? Je kunt dit in een paar minuten doen, ook zonder bleekmiddel

door Natasja

26 September 2021

Wil je dennenappels bleken voor je knutselwerkjes? Je kunt dit in een paar minuten doen, ook zonder bleekmiddel
Advertisement

In herfst- en winterdecoraties, maar ook bij vele andere knutselwerken het hele jaar door, zijn dennenappels een echt veelzijdig creatief materiaal. Om ze op veel verschillende manieren te kunnen gebruiken, zodat niet alleen kan worden gespeeld met hun verschillende vormen en afmetingen, afhankelijk van de boom die ze produceert, maar ook met de natuurlijke kleuren en tinten van vele soorten, worden onbehandelde dennenappels soms gecombineerd met in bleekwater gebleekte dennenappels. Door de dennenappels gedurende langere of kortere tijd te weken, kan hun kleur worden veranderd in roomwit.

Het is echter een lang proces, en als je weinig tijd hebt om je eigen decoraties en knutselwerkjes te maken, kan een gemakkelijke snel trucje zoals hieronder handig zijn.

Advertisement
apieceofrainbow.com

apieceofrainbow.com

Het is echt heel simpel, en alles wat je nodig hebt is:

  • Je goed schoongemaakte dennenappels
  • Een grote, hoge bak, bij voorkeur een die kan worden afgesloten met een deksel (gebruik anders doorzichtige contactfolie)
  • Witte acrylverf
  • Acrylverf in een kleur uit het gamma oker, beige, hazelnoot of mosterd
  • Vellen krantenpapier
  • Water
  • Rubber handschoenen
  • Penseel

Ga als volgt te werk:

    1. Giet een paar vingers witte verf in de bak
    2. Voeg slechts een beetje van de andere verf toe, zodat je een warmere tint wit krijgt, of een champagnekleur. Je kunt dit ook corrigeren door meer wit toe te voegen.
    3. Verdun, als je wilt (het is aan te raden), met voldoende water om de kleur lichter te maken en meng goed.
    4. Dompel elke dennenappel in de aldus gemengde verf en draai met handschoenen (of help met een stokje) zodat de verf zowat elk deel van de dennenappel bedekt, ook tussen de schubben.
    5. Laat de verf drogen en uitlekken op vellen krantenpapier, en dek intussen de verf af met het deksel of de contactfolie, zodat het niet uitdroogt.
    6. Als de verf per ongeluk verdwijnt op de plaatsen waar de dennenappel op de grond rust, draai de dennenappel om en werk deze punten bij met een penseeltje zodra de verf voldoende is gedroogd.

Hoe dunner je de verf met water verdunt, hoe transparanter hij zal zijn, zodat je de nerf en de vorm van de dennenappel eronder kunt zien. Ervaring helpt om de ideale verhouding te bepalen, maar als je de eerste keer te dun bent, kun je de dennenappel de tweede keer in meer verf dopen, dus vul de bak waarin de verf zit nooit te veel tot je het mengsel hebt gevonden dat je wilt. Je zou de afwerking ook dekkend kunnen maken door krijt of voegvuller toe te voegen, zoals je doet met verf met krijtbordeffect, maar dan in heel kleine hoeveelheden en kijk wat je van het resultaat vindt. Heb je al zin om met dennenappels te decoreren?

Advertisement