Roestvlekken op het balkon? Verwijder ze met deze eenvoudige doe-het-zelf trucs

door Natasja

03 Oktober 2021

Roestvlekken op het balkon? Verwijder ze met deze eenvoudige doe-het-zelf trucs
Advertisement

Na verloop van tijd kan de vloer van een balkon, patio, veranda of terras bedekt raken met roestvlekken: gelige verkleuringen worden veroorzaakt door corrosie van metalen voorwerpen die aan het weer zijn blootgesteld. Tafels, stoelen, fauteuils, maar ook tuinhuisjes en parasols en elk ander voorwerp, ook een vergeten stuk gereedschap, dat enige tijd aan water is blootgesteld, raakt beschadigd en zet roodachtige vlekken op de grond af die zeer moeilijk te verwijderen zijn.

Dus als je de buitenvloeren weer hun oorspronkelijke uiterlijk wilt teruggeven zonder al te veel schade aan de afwerking te riskeren, kun je een aantal middelen proberen, zoals de hieronder genoemde.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Citroen: pers het sap van een of meer citroenen (afhankelijk van de grootte van de vlek) uit in een kom en voeg een beetje zout toe, giet vervolgens slechts een deel van de vloeistof op de vlek en houd de kom bij de hand. Laat het minstens tien minuten inwerken en gebruik dan een borstel met niet te harde haren om de vlek te schrobben, waarbij je langzaam de rest van het citroensap toevoegt om het verwijderen van de vlek te vergemakkelijken. Spoelen en laten drogen.
  • Tandpasta: smeer een dun laagje op de vlek, altijd bij voorkeur tandpasta zonder gel. Gebruik een zachte borstel om het gebied grondig te schrobben tot de vlek weg is en veeg de pasta weg met keukenpapier.
  • Witte azijn: giet een paar eetlepels direct op de vlek, goed bedekkend, en laat 5-10 minuten staan. Gebruik een zachte doek (ook een microvezelzwabber) om het gebied te deppen en lichtjes te wrijven. Indien nodig, herhaal de handeling en laat hete azijn langer inwerken.
  • Petroleum: als de andere middelen niet werken en je petroleum hebt, zoals die waarmee bepaalde kachels of lampen worden gevoed, kun je een paar eetlepels daarvan op een vlek gebruiken, deze 10 minuten laten zitten en dan met een oude doek deppen (om zoveel mogelijk van de olieachtige substantie te verwijderen). Daarna afvegen met keukenpapier.
  • Op bepaalde gladdere tegels kan een in tweeën gesneden en met zout bestrooide tomaat ook werken, die als een spons moet worden gebruikt als de vlek niet erg groot of oud is.

Als geen van deze middelen werkt, probeer dan terpentijn, misschien eerst op een onopvallend deel van de vloer om te zien of het de afwerking van de tegels beschadigt.

Advertisement