Bleek de theedoeken en laat ze er weer als nieuw uitzien met een paar zelfgemaakte trucs

door Natasja

26 September 2021

Bleek de theedoeken en laat ze er weer als nieuw uitzien met een paar zelfgemaakte trucs
Advertisement

Theedoeken behoren tot de meest onmisbare accessoires in de keuken: je grijpt ernaar en gebruikt ze in de meest uiteenlopende omstandigheden. je droogt je handen, borden, planken ermee, stoft er mee af, gebruikt ze als pannenlappen of onderzetters voor noodgevallen, om voedsel af te dekken en nog veel meer. Maar ook al was je ze vaak na elk gebruik, soms worden ze niet perfect schoon, of worden ze na verloop van tijd donker.

Zolang ze echter intact zijn, kan je proberen ze te herstellen, met behulp van een paar eenvoudige en goedkope huishoudelijke trucs om ze weer zo goed als nieuw te maken, of bijna. Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Zorg voor een teil om ze allemaal in te doen, vul die met warm water en je kunt verschillende gewone ingrediënten gebruiken om ze grondig te wassen.

  • Witte azijn: giet een glas in het water en laat de doeken een paar uur weken alvorens ze als gewoonlijk te wassen.
  • Citroenzuur: je hebt 150 gram per liter water nodig en je moet de theedoeken minstens een paar uur laten weken.
  • Citroen: je kunt het sap van twee citroenen erbij gieten als je alleen de theedoeken hoeft te bleken. Als alternatief kun je in partjes of schijfjes gesneden citroenen in water koken en vervolgens de theedoeken in het kokende water leggen (van het vuur) en ze minstens een half uur laten weken.
  • Natriumpercarbonaat: dit milieuvriendelijke bleekmiddel is in veel producten te koop, maar je kunt het ook zo gebruiken, hetzij door een lepel in een teil met zeer heet water te verdunnen en de theedoeken er minstens een uur in te houden vóór het wassen (maar je kunt het ook bij de handwas gebruiken), hetzij door het rechtstreeks in de trommel of het wasmiddelbakje te gieten wanneer je op hoge temperatuur wast.
  • Waterstofperoxide: ook dit kan in de teil met warm water worden verdund of in de wasmachine worden toegevoegd, net als de andere middelen.


Dit zijn allemaal trucs die het best werken op witte of zeer lichtgekleurde stoffen, als minder agressieve en meer natuurlijke of eco-duurzame alternatieven voor bleekmiddel. Bleek zou dus het laatste redmiddel kunnen worden wanneer andere methoden niet werken, en als ook dat niet werkt, dan worden de meest beschadigde theedoeken poetslappen, terwijl de andere kunnen worden gebruikt voor creatieve werkjes.

Advertisement