Vuile vaat uit de vaatwasser? Ontdek hoe je het filter regelmatig kunt reinigen en glanzend vaatwerk krijgt

door Natasja

25 September 2021

Vuile vaat uit de vaatwasser? Ontdek hoe je het filter regelmatig kunt reinigen en glanzend vaatwerk krijgt
Advertisement

Wanneer je merkt dat de vaatwasser niet naar behoren werkt, is het tijd om de toestand van het filter te controleren: niet alle modellen vaatwassers hebben dit, maar bij de modellen die het wel hebben, is het over het algemeen gemakkelijk te verwijderen en schoon te maken. De meest voorkomende waarschuwingssignalen dat het filter te vuil is, zijn meestal de aanwezigheid van etensresten op het vaatwerk aan het einde van de afwasbeurt en onaangename geuren binnen het apparaat.

Het is dus noodzakelijk de afwasmachine leeg te maken, het filter te vinden en goed schoon te maken: dit is een handeling die regelmatig moet worden verricht om problemen te voorkomen. Ontdek hieronder hoe je moet handelen.

Advertisement
Video Tutorial via Reviewed/YouTube

Video Tutorial via Reviewed/YouTube

Waar zit het filter? Normaal gesproken bevindt het zich op de bodem van de vaatwasser, bij een van de achterste hoeken of in het midden, net onder de roterende sproeiarmen.

Om het eruit te halen, moet je dus de onderste korf naar voren schuiven en, indien nodig om het filter zelf gemakkelijk te bereiken, het eruit trekken en op de grond leggen. Het filter is een plastic cilinder, met zeer smalle wanden en een ronde dop die je gewoon moet draaien (er zijn vaak pijlen die aangeven in welke richting je moet draaien, en meestal is dat tegen de wijzers van de klok in) en dan kun je hem er gemakkelijk uittrekken. Er kan ook een vlakzeef om de cilinder zitten, dat is ook een filter die je kunt optillen en verwijderen om samen met de andere schoon te maken.

Nu hoef je je alleen nog maar naar de gootsteen te verplaatsen en met water en afwasmiddel met een zachte spons voorzichtig over de verschillende delen van elk filter te gaan, waarbij je erop let dat je het netje eromheen niet beschadigt. Als je het filter echter lange tijd niet hebt gewassen en er hardnekkig vuil op zit, kun je het een paar uur laten weken in heet water met zeep (ook Marseillezeep) en een paar eetlepels azijn (je kunt ook citroenzuur proberen). Azijn is ook nuttig als je sporen van kalkaanslag opmerkt. Wanneer het vuil zachter is geworden, was het met zeep onder stromend water, spoel het af en droog het alvorens de verschillende onderdelen terug te plaatsen.

Als je het filter uit de vaatwasser haalt, steek dan voor de zekerheid je vingers ook in de behuizing, want soms blijven er voedsel- en vuilresten achter die verwijderd moeten worden. Wanneer je de onderdelen terugplaatst, draai de sproeiarmen met de hand om ervoor te zorgen dat hun beweging niet wordt belemmerd, en plaats pas daarna de korf terug.

Je moet deze handeling eenmaal per week herhalen als je de wasmachine zeer vaak gebruikt, of ten minste om de 2/3 weken. Voor meer informatie kun je deze video-handleiding bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=ck3RtAhtuZk.

Advertisement