Verban wantsen van je balkon met deze natuurlijke, doe-het-zelf middelen

door Natasja

25 September 2021

Verban wantsen van je balkon met deze natuurlijke, doe-het-zelf middelen
Advertisement

Wanneer je wantsen in huis hebt, en erger nog, bedwantsen in de slaapkamer, moeten je niet alleen de verschillende kamers zo goed mogelijk schoonmaken en controleren op sporen van vocht of waterlekkages, die deze dieren soms in huis aantrekken, maar kun je ook een manier bedenken om ze weg te houden.

Het is moeilijk om nesten te vinden, maar omdat ze van buitenaf binnenkomen, kun je proberen enkele natuurlijke middelen te gebruiken aan de buitenomtrek van het huis, vooral in de buurt van deuren en ramen. Hieronder vind je een paar tips over hoe je wantsen weg van het balkon kunt houden, of eventueel ook van het gedeelte van de tuin dat rond het huis loopt.

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia, Pxfuel

Creativo, Commons Wikimedia, Pxfuel

Als preventieve maatregel is het een goed idee om de deur- en raamkozijnen goed af te dichten voordat insecten het huis kunnen binnendringen: deze insecten nestelen zich vaak in de kieren die in de loop der tijd ontstaan, en zo worden deze plekken gemakkelijke ingangswegen voor hen,ook als je de ramen niet openhoudt. Polyurethaanschuim, stopverf en elk ander geschikt afdichtingsmateriaal kunnen worden gebruikt om een soortgelijke barrière te creëren.

Wat betreft middelen om wantsen van het balkon te houden, kun je proberen:

  •     Diatomeeënaarde (ook bekend als kiezelaarde of kiezelgoer): dit kalkachtige poeder, dat wordt verkregen uit sedimentaire gesteenten, werkt als een natuurlijk insecticide tegen vele soorten insecten, waaronder wantsen. Het dringt door de beschermende laag van hun exoskelet, waardoor de dieren uitdrogen. Strooi wat rond de omtrek van het balkon, vooral in de buurt van ramen, deuren en andere ingangen.
  • Knoflook, vooral in de vorm van etherische olie: verdun een paar druppels in een sprayflacon vol water en spuit als insecticide wanneer je de insecten ziet. Als je geen etherische olie kunt vinden, kun je knoflookpoeder proberen: meng een halve liter water met 4 theelepels knoflookpoeder en giet dit in een sprayflacon. Dit mengsel moet altijd worden gespoten in de buurt van de ingangen van het huis. Sommige mensen gebruiken ook knoflookteentjes in de hoeken van ramen of deuren als afschrikmiddel om deze insecten weg te houden.
  • Kattenkruid: hak wat blaadjes en stengels van de plant in een blender tot je heel kleine stukjes hebt, overgiet het geheel met gedenatureerde alcohol en zet de blender dan weer aan tot je een homogene crème hebt. Na 3-5 minuten filter de vloeistof, die je een paar dagen in een glazen pot moet bewaren, tot je ziet dat het zich in twee delen scheidt en een groenere bovenlaag vormt: dat is het afweermiddel dat je met een sprayflacon gaat gebruiken.

Als je in plaats daarvan vallen wilt gebruiken, kun je

  •     Een tafellamp die wit, zwart of blauw licht uitstraalt op een vensterbank, waar hij beschut is tegen de weersomstandigheden. Dit zijn de soorten licht die deze dieren aantrekken. Zet een bak met water en zeep onder het licht: na ongeveer 12 uur zouden de insecten daar moeten komen en gevangen zitten.
  • Een natte doek: de wantsen moeten zich daar verzamelen om het water te drinken, zodat je meerdere wantsen op één plaats vindt. Pak dan de handdoek of doek met de insecten op en dompel hem in een emmer met zeepsop.


Heb je wel eens een effectieve methode tegen wantsen geprobeerd?

Advertisement