Watervlekken uit houten meubels verwijderen met eenvoudige huishoudelijke methodes

door Natasja

26 September 2021

Watervlekken uit houten meubels verwijderen met eenvoudige huishoudelijke methodes
Advertisement

Zodra een nat voorwerp in contact komt met het houten oppervlak van een meubelstuk, laat het een watervlek achter: het helpt om onderzetters en diverse matjes te hebben, maar wat te doen als iemand vergeet ze te gebruiken? Als je er niet aan denkt dat je vazen, schoteltjes of andere bakjes die vaak nat worden op een houten plank hebt gezet, vind je na verloop van tijd een onmiskenbare witachtige ronde kring, d.w.z. een kalkresidu dat speciaal moet worden behandeld.

Om deze sporen van houten oppervlakken in huis te verwijderen, kun je een aantal doe-het-zelfmiddelen gebruiken, en ze weer een gezond, glanzend uiterlijk geven

Advertisement
Creativo

Creativo

  •  Azijn en olijfolie: meng ze in gelijke delen in een kom, wrijf vervolgens met een zachte doek het mengsel op de te behandelen plek in, met bewegingen die de nerf van het hout volgen. De azijn verwijdert de witachtige sporen, terwijl de olie de vezels voedt en het hout polijst. Veeg na een paar uur alles schoon met een droge doek.
  • Mayonaise: een verrassend middel, maar een die erg populair is. Wanneer er kringen of een licht witachtig laagje ontstaan, smeer dan wat mayonaise op het oppervlak en bedek het met keukenpapier; laat het een paar uur of zelfs een nacht inwerken. Gebruik de volgende dag een doek om het overschot weg te vegen, en vervolgens een tweede doek bevochtigd met azijn om te polijsten en te ontvetten.
  • Op vlekken die nog vochtig zijn, kun je het strijkijzer gebruiken: bedek de vlek met een doek, zet het strijkijzer dan op een lage temperatuur en strijk een paar seconden, til het dan op en controleer de toestand van de vlek onder de doek, soms is het nodig de handeling een paar keer te herhalen om de vlek te laten verdwijnen.
  • Föhn: een andere methode voor vlekken die nog vochtig zijn, gebruik deze door de straal hete lucht over de vlek te houden totdat deze verdwenen is. Poets het oppervlak daarna met een houtverduurzamingsmiddel of olijfolie.
  • Op oudere kalkvlekken kun je ook proberen een beetje tandpasta (zonder gel) met een oude zachte borstel in te wrijven tot de vlek verdwijnt. Veeg vervolgens met papier of een schone doek om overtollig vuil te verwijderen.
  • Je kunt ook een pasta maken van zout en water (er mag zo weinig mogelijk water bij), die op dezelfde manier wordt gebruikt.
  • Vaseline: wrijf het op de witachtige vlekken en laat het een nacht zitten, de volgende dag met keukenpapier of een droge microvezeldoek uitwrijven.
  • Autowas: wanneer middelen voor het schoonmaken en poetsen van hout niet werken, kun je een beetje autowas op de beschadigde plekken van het hout wrijven, het een paar uur laten intrekken en vervolgens een zachte poetsdoek om te polijsten.


Wat is je favoriete methode?

Advertisement