Olievlekken op je kleren? Probeer ze te verwijderen met deze doe-het-zelf trucjes

door Natasja

11 Oktober 2021

Olievlekken op je kleren? Probeer ze te verwijderen met deze doe-het-zelf trucjes
Advertisement

Wanneer je eet of kookt, kun je vlekken op je kleren krijgen van olie en vet of andere stoffen met een soortgelijke viscositeit, maar ook bij andere gelegenheden kan je kleding door dergelijke vlekken worden verpest. Deze vlekken zijn vrij moeilijk te verwijderen, en je hebt een veel grotere kans op succes als je het goed en meteen doet.

Om te proberen kleding met vlekken schoon te krijgen, kunnen enkele huismiddeltjes worden uitgeprobeerd op stoffen die niet bijzonder kwetsbaar zijn (zijde en andere kostbare en kwetsbare stoffen kunnen beter aan een professionele stomerij worden overgelaten). Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Recente vlekken: bij deze vlekken heb je meer kans ze te verwijderen wanneer je onmiddellijk handelt. Week ze niet in water, maar probeer het "natte" deel van het vuil te absorberen met een of andere substantie, zoals:

  • Baking soda
  • Maiszetmeel
  • Aardappelzetmeel
  • Talkpoeder
  • Zout. In ernstiger gevallen en op meer sterkere stof, zoals spijkerstof, is het soms raadzaam zout en ethylalcohol of gedenatureerde alcohol te gebruiken in een verhouding van respectievelijk 1/4 en 3/4.

Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en giet er een theelepel van een van deze ingrediënten overheen, laat het inwerken zodat het poeder zoveel mogelijk olieachtig of vettig vuil absorbeert. Het duurt gewoonlijk ten minste tien minuten, maar maximaal een half uur om het middel de kans te geven zijn werk te doen; in het geval van zout wordt aanbevolen het 2 of 3 uur te laten inwerken. Je kunt het dan afborstelen (ook met een droge oude tandenborstel), of het kledingstuk afkloppen. Ga dan over tot de gebruikelijke wasbeurt.

Voor oudere vlekken:

  •  Was: warmte is het beste, dus verwarm de was met een föhn, zodat je het met een microvezeldoekje kunt deppen en verwijderen. Soms is het nodig de handeling verschillende keren te herhalen.
  • Voor olieachtige vlekken in het algemeen kun je proberen de vlek met waterstofperoxide te behandelen, het ongeveer tien minuten te laten inwerken en vervolgens een normale wasbeurt te doen (een was bij hoge temperatuur zou het beste zijn, als de stoffen daartegen bestand zijn).

Wat zijn jouw trucjes om olievlekken te verwijderen?

Advertisement